Αυθαίρετα: σπεύδουν να τακτοποιήσουν οι ιδιοκτήτες – 4.300 αιτήσεις την πρώτη ημέρα

0
3

Τις 4.300 έφτασαν οι αιτήσεις τακτοποίησης για αυθαίρετα που υποβλήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE) κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο από την έναρξη λειτουργίας του.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ στο πρώτο πεντάλεπτο λειτουργίας του το σύστημα δέχτηκε 170 φακέλους, αρκετοί εκ των οποίων αφορούσαν παλιές υποθέσεις και οι υπόλοιπες νέες τακτοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν κάνει χρήση του νόμου 4014/11, ο οποίος θα κηρυχθεί αντισυνταγματικός στο ΣτΕ, μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, του νόμου 4178/2013.

Η διαδικασία έγκρισης των φακέλων τακτοποίησης με το νέο νόμο ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσο νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια.

«Επιπλέον έχουμε προβλέψει πολλές κατηγορίες εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καλούμε τους πολίτες που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή κάποια αυθαιρεσία σε νόμιμο κτίσμα να το δηλώσουν, σύμφωνα με το νέο νόμο, ώστε να μπορούν χωρίς πρόβλημα μελλοντικά να το μεταβιβάσουν και να το αξιοποιήσουν».

Διαβάστε την υπουργική απόφαση για τα αυθαίρετα εδώ.

econews

Σχόλια