Επικίνδυνο κάδμιο από τη Βουλγαρία στον Νέστο – Απαγόρευση αλιείας

0
9

Πενήντα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια είναι οι συγκεντρώσεις καδμίου σε επιφανειακά ύδατα του ποταμού Νέστου, όπως διαπιστώθηκε μετά από δειγματοληψίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κοντά στα σύνορα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πιθανολογείται ότι το κάδμιο δεν προέρχεται από την Ελλάδα, αφού στην περιοχή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι μετά την ανίχνευση των υψηλών συγκεντρώσεων καδμίου, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιάννη Ξανθόπουλου, απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η αλιεία ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε μέσο και εργαλείο, στο Ελληνικό τμήμα του ποταμού Νέστου από την είσοδό του στο Νομό Δράμας μέχρι την είσοδό του στους Νομούς Ξάνθης και Καβάλας.

Η απαγόρευση αφορά μόνο τον ποταμό Νέστο και όχι τους παραποτάμους του, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση αλιείας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για λόγους προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους και αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας. Υπεύθυνες Αρχές για την τήρησή της είναι οι Αστυνομικές Αρχές, τα Δασαρχεία και όλες οι ανακριτικές Αρχές, ενώ προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Το θέμα της εισροής ρυπαντικών φορτίων από τη Βουλγαρία στον ποταμό Νέστο έχει συζητηθεί στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή νομού Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης είχε απαντήσει πως εκτιμάται ότι οι υπερβάσεις στα όρια οφείλονται σε σημαντικό βαθμό, στα εισαγόμενα φορτία από τη Βουλγαρία, η οποία δεν έχει αποστείλει ακόμα τα σχετικά στοιχεία που της ζητήθηκαν.

Σχόλια