Πάνω από 320.000 άγνωστους ιούς φιλοξενούν τα θηλαστικά – Έρευνα

0
8

Τουλάχιστον 320.000 νέους ιούς, που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, φιλοξενούν τα ζώα, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου Κολούμπια που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό mBio.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναγνώριση και καταγραφή  αυτών των ιών, πολλοί εκ των οποίων είναι δυνητικά παθογόνοι για τον άνθρωπο, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Το κόστος της αναγνώρισης ενδέχεται να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι το τίμημα είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανηθούν για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης πανδημίας.

Περίπου το 70% των ιών που προσβάλλουν τους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα ο HIV, ο Εμπόλα και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS), προέρχονται από την άγρια ζωή.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν ένα είδος νυχτερίδας, εν ονόματι «ιπτάμενη αλεπού», στο Μπαγκλαντές και τις ΗΠΑ. Το ζώο μεταφέρει τον ιό Νιπάχ, που είναι θανατηφόρος για τους ανθρώπους.

Μελετώντας 1.897 δείγματα που συνέλλεξαν από τις νυχτερίδες, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν πόσους άλλους παθογόνους οργανισμούς μετέφεραν τα ζώα.

Ειδικότερα εντόπισαν 60 ιούς, που στην πλειοψηφία τους τους έβλεπαν για πρώτη φορά.

Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές επέκτειναν τις εκτιμήσεις τους σε όλα τα γνωστά θηλαστικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 320.000 νέοι ιοί που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

«Προφανώς δεν μπορούμε να εξετάσουμε κάθε ζώο πάνω στον πλανήτη, όμως μπορούμε να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε , όσο γίνεται καλύτερα, τα ‘καυτά’ σημεία, δηλαδή τις περιοχές όπου ξέρουμε, με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναδυθούν νέοι παθογόνοι παράγοντες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο Δρ. Ian Lipkin, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Δρ. Lipkin  επισήμανε επίσης πως η αναγνώριση των ιών θα πάρει τουλάχιστον δέκα χρόνια και θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο διευκρίνισε πως το κόστος είναι ελάχιστο μπροστά στα οφέλη που θα προκύψουν σε ό,τι αφορά την πρόληψη των κινδύνων πανδημίας.

Σημειώνεται πως ήδη διεξάγεται ένα σχετικό project, που ονομάζεται «PREDICT». Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ανακαλυφθεί 240 νέοι ιοί σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά στα ζώα.
econews

Σχόλια