Φουκουσίμα: χτίζουν υπόγειο τείχος πάγου για να σταματήσουν τις διαρροές ραδιενέργειας

0
6

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δαπανήσει 470 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υπόγειου τείχους από πάγο και τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Η απόφαση για το τείχος πάγου ερμηνεύτηκε ως η ύστατη απόπειρα της Ιαπωνίας να δείξει ότι το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα δεν εμπνέει πλέον ανησυχία, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την χώρα που θα φιλοξενήσει τους ολυμπιακούς αγώνες του 2020.

Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, εκατοντάδες τόνοι ραδιενεργών υδάτων διαρρέουν στη θάλασσα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οι τελευταίες διαρροές από τις δεξαμενές αποθήκευσης του μολυσμένου νερού προκάλεσαν νέες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικά 470 εκατομμύρια δολάρια ως τα τέλη Μαρτίου του 2015 για δυο project και συγκεκριμένα την κατασκευή ενός τείχους πάγου κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και την κατασκευή αναβαθμισμένων μονάδων επεξεργασίας υδάτων που αναμένεται να απομακρύνουν όλα τα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό εκτός από το τρίτιο.

Το τείχος πάγου θα παγώσει το έδαφος σε βάθος 30 μέτρων μέσω ενός ηλεκτρικού συστήματος λεπτών αγωγών που θα μεταφέρουν ψυκτικές ουσίες. Το σύστημα εκτιμάται ότι θα σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργών υδάτων από το εργοστάσιο, εμποδίζοντας παράλληλα τα υπόγεια ύδατα να εισέλθουν στους αντιδραστήρες και τα κτήρια που στεγάζουν τις γεννήτριες, απ’ όπου συλλέγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργού νερού.

Ο έλεγχος της βιωσιμότητας του σχεδίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2015, ανατέθηκε στην ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Kajima Corp..

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ιδέα για ένα τείχος πάγου και υποστηρίζουν ότι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι αποτρεπτικό.

econews

Σχόλια