ΔΕΗ: καταργούνται οι περισσότερες εισφορές υπέρ τρίτων

0
5

Σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση της «χαρτογράφησης» των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και φόρων υπέρ τρίτων έχει επιδοθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας και στο πλαίσιο προετοιμασίας της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2014 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση εξορθολογισμού περίπου 150 μη ανταποδοτικών χρεώσεων από τις 350 περίπου που έχουν καταγραφεί από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου.

Μάλιστα o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας αναμένεται να λάβει εντός της εβδομάδας τα τελικά απολογιστικά στοιχεία για τα μη ανταποδοτικά τέλη και χρεώσεις, από τα οποία θα προκύπτει το κόστος που θα επωμισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την κατάργηση μέρους των φόρων και χρεώσεων υπέρ τρίτων.

Πάντως, η δημοσιονομική διαχείριση του θέματος είναι πολύ ευαίσθητη καθώς, εφόσον καταργηθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις, θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό. Δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χρεώσεις υπέρ τρίτων που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι μεταξύ άλλων:

*Δημοτικά τέλη
*Ειδικός φόρος κατανάλωσης
*Ειδικό τέλος 5 τοις χιλίοις
*Τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
*Ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας
*Ειδικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ

Σχόλια