Θεσσαλονίκη: το ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε κινήσεις πολιτών από τον διαγωνισμό για το νερό

0
14

Την απόσυρση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ζήτηση η Ένωση Πολιτών για το Νερό και η Κίνηση 136.

Μάλιστα οι δύο φορείς κατηγόρησαν το ΤΑΙΠΕΔ για αδιαφανείς διαδικασίες κατά το διαγωνισμό παραχώρησης του 51% της ΕΥΑΘ,  καθώς το ταμείο απέκλεισε την Κίνησης 136 από αυτόν και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε προσφυγές, με αίτημα την ακύρωσή του.

Οι εκπρόσωποι των δύο φορέων Λάζαρος Αγγέλου, Κώστας Μαριόγλου και Κώστας Νικολάου επεσήμαναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη 29 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θεωρούν ως μνημονιακή υποχρέωση την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ επικαλούμενοι σχετικές δηλώσεις των Επιτρόπων Μισέλ Μπαρνιέ και Όλι Ρεν.

Ως εναλλακτική λύση στο “ξεπούλημα” -με βάση τις τρέχουσες τιμές των επιχειρήσεων στην Ελλάδα- της ΕΥΑΘ σε ιδιώτη πρότειναν τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στην Αυτοδιοίκηση ή στην Ενωση Πολιτών για το Νερό ή σε κοινό σχήμα των δύο.

Υποστήριξαν επίσης ότι η μεταβίβαση του νερού σε ιδιωτικό μονοπώλιο θα συντελέσει σε αύξηση 62% στα τιμολόγια της ΕΥΑΘ.

Στη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε ότι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει ωριμάσει το αίτημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι υδροδοτούμενοι Δήμοι έχουν ταχθεί εναντίον και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα, ενώ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση και προωθεί την πρόταση για τη συγκρότηση διαδημοτικής επιχείρησης.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί, όπως είπαν, ένα κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και προανήγγειλαν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση διεθνούς αλληλεγγύης.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ δήλωσαν ότι μη κερδοσκοπικοί συνεταιρισμοί νερού των Δήμων της Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης ως «εναλλακτικοί πάροχοι», διότι, όπως είπαν, με βάση το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί να μετατραπεί ένα κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με τους φορείς και τις κινήσεις που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης, θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός μπλοκ κατά της ιδιωτικοποίησης στη διάρκεια της 78ης ΔΕΘ και θα ενημερώσουν σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια