Τα αιολικά πάρκα δεν επηρεάζουν τις τιμές των κατοικιών – Έρευνα

0
1662

Η αξία των ακινήτων και ειδικότερα των κατοικιών δεν επηρεάζεται από την εγγύτητα ανεμογεννητριών ή αιολικών πάρκων.

Το πόρισμα ανήκει σε έρευνα που διεξήγαν ερευνητές του εργαστηρίου Lawrence Berkeley National Laboratory στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του Berkeley Lab συνέλεξαν δείγμα 50.000 κατοικιών που βρίσκονται κοντά σε 67 αιολικά πάρκα σε 27 Κομητείες εννέα Πολιτειών χωρίς να βρουν κάποια συσχέτιση μεταξύ των τιμών του real estate και της παρουσίας αιολικών πάρκων.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έρευνα πάνω στο ζήτημα που καταλήγει στο συμπέρασμα,  όπως και η προηγούμενη που είχε ολοκληρωθεί το 2009, ότι δεν υπάρχει στατιστικά μετρήσιμος αντίκτυπος της λειτουργίας ανεμογεννητριών στις τιμές των ακινήτων που βρίσκονται κοντά.

Στο πλαίσιο της έρευνας χρησιμοποιήθηκε μια σειρά εξεζητημένων τεχνικών ώστε να περιληφθούν και άλλοι πιθανοί παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης κατασκευής των αιολικών πάρκων.

Βασιζόμενοι σε αυτά  τα δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν πρότερες διαφοροποιήσεις στις τιμές των ακινήτων και να συνυπολογίσουν τη “φούσκα” στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ κατά τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

“Παρότι υπάρχουν ισχυρισμοί για σημαντική απομείωση των τιμών των ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε εν λειτουργία ανεμογεννήτριες οι οποίοι εκδηλώνονται στον Τύπο ή εντός των τοπικών κοινοτήτων, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να τους στοιχειοθετούν σε καμία από τις μεγάλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί για το ζήτημα στις ΗΠΑ” επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Μπεν Χόεν.

Μάλιστα σε σύγκριση με τον αντίκτυπο άλλων παρεμβάσεων όπως η εγκατάσταση γραμμών υψηλής τάσης και χωματερών ή η κατασκευή αυτοκινητόδρομων αυτός των ανεμογεννητριών είναι σχετικά χαμηλός ή και ανύπαρκτος” προσθέτει.

Η εν λόγω έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενη του 2009 η οποία έλαβε υπόψη στοιχεία για κατοικίες βρισκόμενες σε ακτίνα 16 χιλιομέτρων από 24 εν λειτουργία αιολικά πάρκα σε εννέα διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ , με το “κοντινότερο” σπίτι να βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την εγκατάσταση.

econews

Σχόλια