Οι ωκεανοί μετατρέπονται σε αποθήκες πλεονάσματος θερμότητας

0
7

Οι ωκεανοί μετατρέπονται σε αποθήκες του συνόλου του πλεονάσματος θερμότητας στη Γη, με συνέπεια να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων και να απειλεί τις ακτογραμμές σύμφωνα με προσχέδιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.

Οι θερμοκρασίες στα ρηχά νερά αυξήθηκαν κατά 0,1 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία από το 1970 ως το 2010, ενώ το μέσο επίπεδο των ωκεανών ανέβηκε κατά 19 εκατοστά από το 1901.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανή μια επιβράδυνση των ωκεανίων ρευμάτων, όπως αυτό του Κόλπου του Μεξικού, τα επόμενα χρόνια.

“Η Γη απορροφά περισσότερη ενέργεια από αυτή που εκπέμπει πίσω στο διάστημα και το πλεόνασμα αυτό εισέρχεται στους ωκεανούς και αποθηκεύεται εκεί” αναφέρει η έρευνα που προσθέτει ότι “έχουν παρατηρηθεί αλλαγές σχετιζόμενες με το Κλίμα στις ιδιότητες των ωκεανών όπως η θερμοκρασία, η αλατότητα, η στάθμη των υδάτων, η περιεκτικότητα σε άνθρακα, το pH και το οξυγόνο”, αναφέρει η έκθεση. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το πρόβλημα της οξίνισης των ωκεανών.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση με τίτλο “The Physical Science Basis” αποτελεί το πρώτο από τα τρία μέση της Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) η οποία θεωρεί “σχεδόν σίγουρο” ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε ανθρωπογενή δραστηριότητα.

econews

Σχόλια