Οι στάχτες του Γιοσέμιτι απειλούν ύδρευση και ηλεκτροδότηση στο Σαν Φρανσίσκο

0
10

Την υδροδότηση της πόλης του Σαν Φρανσίσκο απειλεί πλέον ανοιχτά η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και δέκα ημέρες στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια με τον κυβερνήτη της Πολιτείας να κηρύττει την πόλη πληθυσμού 2,6 εκατ. ανθρώπων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στάχτες από την πυρκαγιά που έχει κυκλώσει μια περιοχή έκτασης 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων πέφτουν σε μια από τις δεξαμενές υδάτων που τροφοδοτούν με νερό αλλά και με υδροηλεκτρική ενέργεια την πόλη του  Σαν Φρανσίσκο. Η συγκεκριμένη δεξαμενή  εξασφαλίζει το 85% της υδροδότησης της πόλης. Επίσης έχουν κλείσει δύο από τις τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες που παρέχουν ενέργεια στην πόλη.

Οι Αρχές της πόλης του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν το νερό της κύριας δεξαμενής σε χαμηλότερες δεξαμενές και ελέγχουν τα αποθέματα του νερού για να προλάβουν ενδεχόμενη μόλυνση και διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτων.

Η πυρκαγιά βρίσκεται ακόμα στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις κεντρικές τουριστικές περιοχές, που προσελκύουν 15.000 τουρίστες  ημερησίως το καλοκαίρι. Το πάρκο παραμένει παρόλα αυτά ανοιχτό.

Πρόκειται για την 13η σε μέγεθος καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώνεται στην Καλιφόρνια από το 1932. Στο σημείο επιχειρούν πάνω από 3000 πυροσβέστες οι οποίοι πέρα από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

econews

Σχόλια