"Ελκυστική" η πολιτική ανυπακοή ενάντια στην κλιματική αλλαγή

0
9

Μικρό είναι το ποσοστό των Αμερικανών που ενδιαφέρονται για την Κλιματική Αλλαγή σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Γέηλ, ωστόσο οι δράσεις για την ανάσχεση του φαινομένου υποστηρίζονται από ανθρώπους που επιδεικνύουν κοινωνική ανυπακοή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γέηλ μόνο ένας στους τρεις Αμερικανούς συζητά έστω και  σποραδικά το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής με φίλους και μέλη της οικογενείας, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες λιγότεροι σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2008.

Λιγότεροι από το 8% των Αμερικανών επικοινώνησαν δημοσίως με αντικείμενο την υπερθέρμανση του πλανήτη (στο διαδίκτυο ή σε μέσα ενημέρωσης).

Τέλος, ένας στους δέκα Αμερικανούς επικοινώνησε γραπτώς ή τηλεφώνησε σε κυβερνητικό αξιωματούχο με θέμα την κλιματική αλλαγή τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Ωστόσο, η Κέλλυ Ριγκ, διευθύντρια της ΜΚΟ The Global Call for Climate Action (GCCA) και της TckTckTck υποστηρίζει ότι ένας στους οκτώ (13%) δηλώνει πρόθυμος να συμμετάσχει σε μη βίαιες δράσεις πολιτικής ανυπακοής εναντίον εταιρειών ή της κυβέρνησης που επιτείνουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Σύμφωνα με τη Ριγκ, η πολιτική ανυπακοή προϋποθέτει τον προσωπικό κίνδυνο και ένα αίσθημα “αυθεντικής αυτοθυσίας”, γι’΄αυτό και είναι τόσο “ελκυστική”.

Πέραν αυτού, όταν είναι ξεκάθαρο και χειροπιαστό ποιος είναι ο “ένοχος” ανακινούνται συναισθήματα “θυμού” σε αυτούς που υπόκεινται την αδικία.

Τέτοιες δράσεις είναι που έχουν καθυστερήσει την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL στις ΗΠΑ και που ίσως αποτελέσουν ανάχωμα σε αντίστοιχα σχέδια τεράστιου περιβαλλοντικού αντίκτυπου που κάποιοι “ονειρεύονται” για τη χώρα μας.

econews

Σχόλια