Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση νησιών και Κρήτης με το δίκτυο προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ

0
7

Τις δυνατότητες ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης, θα εξετάσουν από κοινού σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 17.00, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, με τη συμμετοχή των Υφυπουργών ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, και ΥΠΑΑΝ, Νότη Μηταράκη.

Στη συνάντηση θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των έργων υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης τόσο σε πηγές χρηματοδότησης της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου Σ.Ε.Σ. 2014 – 2020, όσο και σε πηγές του ιδιωτικού τομέα. Η διερεύνηση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του έργου ως μέρους της ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», που διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών. Το συγκεκριμένo έργο μετά από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθούν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο Yπουργείων (αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, νέο ΕΣΠΑ, πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον κτλ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Yπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Νίκης 5-7, Σύνταγμα).

—Απάντηση Μανιάτη για τη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Προέδρου της ΔΕΗ Quantum Energy Limited, Νάσου Κτωρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής του διεθνούς consurtium για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη και στη συνέχεια της Κρήτης με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Ελλάδας, τον διαβεβαίωσε για την υψηλή προτεραιότητα που έχει για την Ελληνική πλευρά το έργο.

Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης, το ΥΠΕΚΑ και ο αρμόδιος Διαχειριστής Μεταφοράς του Ελληνικού Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) εργάζονται ήδη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση όλων των σχετικών μελετών.

Σχετικά με το συνολικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», συνολικού κόστους 3,5 δις ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία έναρξής του, η Ελληνική πλευρά θα παρέχει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια όπως και μέχρι σήμερα, τόσο μέσω του ΑΔΜΗΕ, όσο και μέσω του Regional Group «Continental South East» του ENTSO-E, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει συντονιστικό ρόλο.

—Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 8 Αυγούστου υπεγράφη από το ΥΠΕΚΑ Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ.

Το μνημόνιο αφορά το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη.

Σχόλια