Η πρόωρη γήρανση οφείλεται στο DNA της μητέρας

0
13

giransi-mitera-104358Η διαδικασία της γήρανσης εξαρτάται από τα γονίδια που κληρονομούμε από την πλευρά της μητέρας, έδειξε έρευνα που διεξήγαν από κοινού τα ινστιτούτα Καρολίνσκα στη Σουηδία και Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Οι ερευνητές εστίασαν τις μελέτες τους στις αλλαγές και μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων, οι οποίες κρύβουν το μυστικό της γήρανσης, πέραν του τρόπου ζωής και τον συνηθειών του καθενός (πχ κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, εντατική ηλιοθεραπεία, κακή διατροφή, άγχος κλπ).

Στο μιτοχονδριακό DNA εξελίσσονται μεταλλάξεις που όταν ξεπεράσουν κάποια όρια προκαλούν βλάβες που εμποδίζουν την την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων και επιταχύνουν τη γήρανση.

Όπως αναφέρει ο Δρ Νιλς-Γκέραν Λάρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και ερευνητής στο τμήμα Βιολογίας της Γήρανσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ «η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται σε περίπτωση που κληρονομήσουμε ήδη μεταλλαγμένο μιτοχονδριακό γενετικό υλικό από την πλευρά της μητέρας«, η οποία φαίνεται ότι «ρυθμίζει» τη διαδικασία αυτή στους ανθρώπους.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα τρωκτικά που κληρονόμησαν μεταλλαγμένο μιτοχονδριακό υλικό από την πλευρά της μητέρας εμφάνισαν πρόωρη γήρανση, μειωμένη σωματική μάζα και περιορισμένη ανδρική γονιμότητα.

Ο Δρ Λάρσον επισημαίνει ότι οι βλάβες στο DNA μεταφέρονται από τη μια γενιά στην επόμενη, αλλά αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του κατά πόσο μπορούμε να  περιορίσουμε την επίδρασή τους με συγκεκριμένους τρόπους στην καθημερινή μας ζωή.

econews

Σχόλια