Ινδία: πλωτά φωτοβολταϊκά σε μνημεία και υδροηλεκτρικές μονάδες

0
33

Έναν πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό δοκιμάζουν να εγκαταστήσουν στην Καλκούτα της Ινδίας με το έργο να τελεί υπό την αιγίδα του Ινδικού Υπουργείου Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται δοκιμές σε ένα πρωτότυπο πλωτό φωτοβολταϊκό: τα ηλιακά πάνελ και υπόλοιπα εξαρτήματα έχουν προσαρμοστεί σε μια πλατφόρμα με κούφια πλαστικά ή αλουμινένια δοχεία που του επιτρέπουν να επιπλέει στο νερό.

Το πρωτότυπο φωτοβολταϊκό έχει ισχύ 10 Κιλοβάτ και καλύπτει επιφάνεια 100 τετραγωνικών μέτρων. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2014.

Η εγκατάσταση του συστήματος θα γίνει σε μια μικρή λίμνη στο μνημείο για την βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανίας, Victoria Memorial στην Κολκούτα. Ο επικεφαλής του προγράμματος Σον Κουντχουρύ υποστηρίζει ότι η διατήρηση ψυχρών θερμοκρασιών στο πίσω μέρος των ηλιακών πάνελ αυξάνει την ηλεκτροπαραγωγική τους αποδοτικότητα κατά 16%, ρόλο που αναμένεται να αναλάβει το νερό της λίμνης.

Στόχος είναι η επέκταση του προγράμματος και σε άλλα μνημεία της Ινδίας όπου υπάρχει υγρό στοιχείο και ενεργειακές ανάγκες, καθώς επίσης και σε δεξαμενές υδάτων και υδροηλεκτρικά φράγματα.

Όσον αφορά στα υδροηλεκτρικά, τα πλωτά φωτοβολταϊκά θα επιτρέψουν την παραγωγή ενέργειας των μονάδων και το καλοκαίρι όταν το υδροηλεκτρικό δυναμικό μειώνεται εξαιτίας της πτώσης της στάθμης των υδάτων.

econews

Σχόλια