“Κινεζικός πυρετός” από την πυρηνική κρίση στο "στοιχειωμένο σπίτι" της Φουκουσίμα

0
4

Στο χειρότερο επίπεδο από τις πρώτες εβδομάδες που ακολούθησαν το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου 2011 έχει κλιμακωθεί η κατάσταση στη Φουκουσίμα όπου υπολογίζεται ότι διέρρευσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 300 τόνοι ραδιενεργών υδάτων.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) χαρακτήρισε την κατάσταση “σοβαρή” και προσφέρθηκε να συνεισφέρει εφόσον της ζητηθεί, ενώ ιδιαιτέρως θορυβημένη είναι η Κίνα με αξιωματούχους να δηλώνουν “σοκαρισμένοι” στο άκουσμα των νέων της νέας διαρροής. Μάλιστα, το Πεκίνο ζήτησε “άμεση, ενδελεχή και ακριβή ενημέρωση” για το ζήτημα από τους Ιάπωνες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας “ελπίζουμε ότι η ιαπωνική πλευρά μπορεί πράγματι να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από τη ζημιά που έχει προκαλέσει το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα”.

Κορυφαίος Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε την κατάσταση “αξιοθρήνητη”, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRA) της χώρας υποστήριξε ότι η διαχείριση του πυρηνικού δυστυχήματος ήταν πέραν των δυνατοτήτων της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco.

Η Tepco έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Φουκουσίμα και για αθέμιτες επικοινωνιακές πρακτικές.

Πρόσφατα, επιβεβαίωσε φόβους μηνών για διαρροή ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό, μόλυνση εργαζομένων και άλλες διαρροές.

Σημειώνεται πως το νερό της δεξαμενής από την οποία έγινε η τελευταία διαρροή είναι τόσο μολυσμένο που αν ένα άτομο σταθεί κοντά για μία ώρα, θα λάβει πέντε φορές την ετήσια επιτρεπόμενη ποσότητα ραδιενέργειας.

Περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που επικρατεί στη Φουκουσίμα, ο πρόεδρος της NRA, Σουνίτσι Τανάκα παρομοίασε το πυρηνικό εργοστάσιο με στοιχειωμένο σπίτι, όπου συμβαίνουν διαρκώς επικίνδυνα περιστατικά.

Η κατάσταση που επικρατεί τη Φουκουσίμα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία, με τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε νεαρά άτομα να θερίζει όσο και οικονομικές.

Η πόλη της Φουκουσίμα με πληθυσμό 280.000 ατόμων, βρισκόμενη 60 χιλιόμετρα μακρυά από τη μονάδα Νταΐτσι, αποτελούσε κάποτε δημοφιλή προορισμό για παίκτες του γκολφ και τουρίστες που επισκέπτονταν τις κοντινές λίμνες και θερμές πηγές. Όχι πλέον.

Σχόλια