Τα φωτοβολταϊκά ηγούνται της απεξάρτησης από τον άνθρακα – Έκθεση

0
6

Τα φωτοβολταϊκά θα αντιστοιχήσουν στο 3,6% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος ως το 2020 σύμφωνα με την έκθεση Annual Renewable Outlook 2013 της εταιρείας αναλύσεων Frost & Sullivan.

Το ποσοστό των φωτοβολταϊκών επί της συνολικής ισχύος ήταν 0,7% το 2010 και αναμένεται να φτάσει το 2,4% το 2015 προτού διαμορφωθεί στο 3,6% το 2020.

Τα φωτοβολταϊκά είναι επίσης η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με εκτιμώμενο μερίδιο της τάξης του 11% επί της συνολικής ισχύος από ΑΠΕ ως το 2020 και άνω του 25% αν εξαιρεθούν τα υδροηλεκτρικά.

Σε επίπεδο ισχύος, τα φωτοβολταϊκά υπολογίζονται σε 30 Γιγαβάτ το 2013 με μια σαφή τάση υποχώρησης της Ευρώπης προς όφελος άλλων αγορών και ιδιαίτερα εκείνων της Ασίας, Κίνα και Ιαπωνία.

Η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος εγκαταστάτης νέας φωτοβολταϊκής ισχύος το 2013, ενώ μεγάλη κινητικότητα με ανάπτυξη 150% και έργα ισχύος 5 Γιγαβάτ υπό κατασκευή καταγράφεται στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το NPD Solarbuzz,η συνολική ζήτηση σε Κίνα και Ιαπωνία θα φτάσει τα 9 Γιγαβάτ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η συνολική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας θα δει τη ζήτηση να ξεπερνά τα 16 Γιγαβάτ καταγράφοντας αύξηση 90% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ωστόσο, μέχρι το 2020 οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν σε αναδυόμενες αγορές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής όπου η αγορά των φωτοβολταϊκών βρίσκεται ακόμα στα “σπάργανα”.

Η εντεινόμενη αστικοποίηση, η πληθυσμιακή αύξηση και η ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας είναι τρεις από τους βασικότερους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες επιχειρούν την απεξάρτησή τους από τα ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 Τεραβάτ ως το 2020. Πέρα από τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας σημαντική ώθηση θα δώσει η ανεπτυγμένη Ιαπωνία που βρίσκεται σε φάση μετάβασης από τα πυρηνικά την επαύριο της Φουκουσίμα, αλλά και οι ΗΠΑ όπου η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί πλέον εθνική στρατηγική επιλογή.

econews

Σχόλια