Οι ΑΠΕ κάνουν τη ΔΕΗ να υπολειτουργεί, “καταργούν” το λιγνίτη

1
51

Σημαντική πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 19% καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα στη χώρα μας, τη στιγμή που η ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απογειώθηκε κατά 62%.

Σε επίπεδο επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου η συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού υποχώρησε κατά 5%. Η παραγωγή των συμβατικών μονάδων στο σύστημα έπεσε 11%, ενώ αντίθετα η συμβολή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 45%.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του έτους που διανύουμε οι ΑΠΕ καταγράφουν ποσοστά διείσδυσης 13-19%, ενώ τον Ιούλιο έφτασαν το 16% και ουσιαστικά κάλυψαν τη ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής.

Στο δίκτυο η πτώση της κατανάλωσης άγγιξε το 19%, από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις που έχουν καταγραφεί, ενώ αντίθετα, στην υψηλή τάση, από την οποία τροφοδοτούνται οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,8%.

Έτσι οι μεγάλες βιομηχανίες ήταν αυτές που κράτησαν “ζωντανά” τα λιγνιτικά της ΔΕΗ.

—Οι ΑΠΕ αποστρατεύουν λιγνίτη και συμβατικά καύσιμα

Όπως αναφέρει το euro2day, η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας έχει συντελέσει στην κατακόρυφη πτώση του συντελεστή εκμετάλλευσης των συμβατικών λιγνιτικών μονάδων (60% τον Ιούλιο), ο οποίες συμμετείχαν σε ποσοστά κάτω του 50% στην ηλεκτροπαραγωγή καθόλο το έτος, πιάνοντας “πάτο” τον Μάρτιο και τον Απρίλιο όταν συμμετείχαν σε ποσοστό της τάξης του 39%.

Οι μονάδες φυσικού αερίου συμμετείχαν σε ποσοστό 19-28% στην ηλεκτροπαραγωγή το επτάμηνο και 28% τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο τα λιγνιτικά κατά μέσο όρο χρησιμοποιήθηκαν σε ποσοστό 60%.

Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ λειτουργούν με συντελεστές χρησιμοποίησης μεταξύ 25και 37%.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ΑΠΕ ουσιαστικά καθιστούν ασύμφορη τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, ιδίως των παλαιάς τεχνολογίας, οι οποίες και χαμηλό συντελεστή εκμετάλλευσης έχουν και λειτουργούν με επιπρόσθετο κόστος εξαιτίας των υψηλών εκπομπών ρύπων.

Την κατάσταση για τον λιγνίτη επιδεινώνει η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητες στην υψηλή τάση, όπως στις μεταλλουργίες, που αποτελούν τους καλύτερους “πελάτες” των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά το φυσικό αέριο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κάλυψης έκτακτων αναγκών, όταν θα απαιτούνται επιπλέον φορτία ανάλογα με τα επίπεδα ηλιοφάνειας και αιολικού δυναμικού χάρη στη δυνατότητα των μονάδων φ.α να ανταποκρίνονται άμεσα στις απαιτήσεις του δικτύου.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Eμεις που δεν εχουμε ρευμα στα σπιτια μας
    για ποιο λογο να ανυσηχησουμε ,
    για το γεγονος οτι καταργειται η ΔΕΗ?

    Το πιο ωφελιμο ειναι να λειτουργει ο ηλεκτρισμος μονο σε πολυ συγκεκριμενες -ελαχιστες περιπτωσεις.

Comments are closed.