Θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου και στην Ελλάδα

0
4

Τον πρώτο θάνατο που αποδίδεται στον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα κατέγραψε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα ηλικίας 81 ετών, κάτοικο Πόρτο Ράφτη.

Ο 81χρονος έπασχε από στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε επισκεφθεί, την περασμένη Κυριακή, ορισμένα από τα κέντρα υγείας της περιοχής αλλά δεν αναγνώρισαν τα συμπτώματα με αποτέλεσμα να μη του παρασχεθεί αποτελεσματική βοήθεια ενώ κατέληξε, την ίδια μέρα, στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί τριανταπέντε (35) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Από αυτά τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ τα άλλα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι δήμοι υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού στην Αττική είναι οι εξής: Σπάτα – Αρτέμιδα, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο – Μεσογαίας, Ραφήνα – Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή και Γαλάτσι.

Στην υπόλοιπη χώρα οι επίμαχες περιοχές είναι: Μενεμένη – Αμπελόκηποι, Εύοσμος – Κορδελιό, Ωαραιόκαστρο, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Χαλκηδόνα και Δέλτα (Θεσσαλονίκη). Επίσης, οι δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης (Ξάνθη), οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια), ο δήμος Πέλλας και ο δήμος Νέστου (Καβάλας).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει στους κατοίκους των περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Σχόλια