Αιολική ενέργεια: συρρίκνωση την επόμενη διετία – Grid parity το 2020

0
6

Η αγορά ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) θα συρρικνωθεί την επόμενη διετία εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της περικοπής των επιδοτήσεων προς την αιολική ενέργεια, σύμφωνα με έρευνα της Make Consulting.

Αναμένεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ισχύος 13,3 Γιγαβάτ το 2013 και 12,4 Γιγαβάτ το 2014 έναντι 13,4 Γιγαβάτ το 2012.

Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να επιβραδυνθεί περίπου 5% το 2013.

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρώπη, όπου στις μεγάλες αγορές αιολικής ενέργειας η κρατική υποστήριξη αποσύρεται, όπως στην Ισπανία, τη Βρετανία, αλλά και τη Γερμανία, εξαιτίας της επιβολής δημοσιονομικών περιορισμών.

“Η πολιτική αστάθεια συρρικνώνει τη ζήτηση” αναφέρει η δανική Make και προβλέπει ανάκαμψη της αγοράς αιολικής ενέργειας προς τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε με αποκορύφωμα το 2020 οπότε και προβλέπεται εγκατάσταση νέας ισχύος της τάξης των 19 Γιγαβάτ.

Μέχρι τότε, Νότιος Αφρική, Φινλανδία, Ρωσία, Ουκρανία, Νορβηγία, Αίγυπτος και Μαρόκο θα προσθέσουν 18 Γιγαβάτ νέας ισχύος.

Η Make προβλέπει ακόμα ότι τα επίγεια αιολικά πάρκα στην περιοχή θα επιτύχουν ισοτιμία δικτύου (grid parity) ως το 2020 ανταγωνιζόμενα χωρίς επιδοτήσεις τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

econews

 

 

Σχόλια