Σαντορίνη: συνάντηση με ΥΠΕΚΑ για μπλακ-άουτ – "Δεν γνωρίζουμε" ομολογεί ο Μανιάτης

0
10

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), κ. Ιωάννη Μανιάτη, σήμερα 19.8.2013 επί τετραώρου, στο Δημαρχείο Θήρας, στη Σαντορίνη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Ζερβός, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κοπανάκης, στελέχη της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων της Σαντορίνης.

Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και οι φορείς ενημέρωσαν τον αρμόδιο Υπουργό και τη διοίκηση της ΔΕΗ  για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν από το ατύχημα και τους εξέθεσαν τις απόψεις τους για αποκατάσταση των ζημιών των επιχειρήσεων αλλά και της εικόνας του νησιού.

Συμφωνήθηκαν όπως:

· Γίνει πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

· Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), την υποβρύχιο ηλεκτρική σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.

· Η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να εκπονήσει και υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.

· Διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των αιτημάτων ΔΕΗ – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.

· Συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, τη ΔΕΗ  και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η Δ.Ε.Η.

· Ετέθη το θέμα της χωρικής ρύθμισης των νησιών σε συνάρτηση με το ισχύον 144/Δ΄/2012 και ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ημερίδας-επιστημονικής συνάντησης, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασία νησιά πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

· Τέλος ετέθη από τους φορείς το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και ο κύριος Μανιάτης δεσμεύτηκε για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

—«Δεν γνωρίζουμε»

«Ακόμη δεν ξέρουμε γιατί συνέβη το ατύχημα και το δεύτερο μπλακ άουτ» στη Σαντορίνη, παραδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μια ημέρα μετά από την επίσκεψή του στο νησί και τη συμμετοχή του σε σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται απολύτως ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Σαντορίνη θα έχει και ως 90% εφεδρείες παραπάνω απ΄όσες χρειάζεται σε ώρες αιχμής.

«Το δεύτερο ζήτημα είναι κατά πως διασφαλίζουμε την επόμενη ημέρα ότι δεν θα ξαναπάθουμε την ίδια ζημιά. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Σαντορίνη θα έχει έως και 90% εφεδρείες παραπάνω απ” όσες χρειάζεται σε ώρες αιχμής. Στη Σαντορίνη είχαμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου μίας μη άσκησης πολιτικής τα τελευταία πολλά χρόνια εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για το πως τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό ο τουρισμός στα νησιά μας».

econews

Σχόλια