Ακίνητα: το νέο "χαράτσι" λέγεται "σεισμόσημο" – Πόσο θα κοστίσει

0
11

Την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για περίπτωση σεισμού απαιτεί η τρόικα, το επονομαζόμενο σεισμόσημο, επιβάλλοντας στην ελληνική κυβέρνηση ένα ακόμα μέτρο με στόχο την κατάργηση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, o υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι «θα προσπαθήσουμε η επιβάρυνση για το σεισμόσημο να είναι η ελάχιστη δυνατή».

Ωστόσο, ο υπουργός δεν αποκάλυψε περισσότερα,  καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις για το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα.

Το σκεπτικό πίσω από το σεισμόσημο είναι να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Ταμείου, που θα ασφαλίζει τα ακίνητα μέχρι ενός ποσού πάνω από το οποίο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια και τα οποία ουσιαστικά θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου.

Το «σεισμόσημο» εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 100 – 150 ευρώ ετησίως, ανά 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου

Σήμερα, μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο. Το ποσοστό θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχαν χορηγηθεί πολλά στεγαστικά δάνεια (στα οποία η ασφάλιση του ακινήτου είναι υποχρεωτική) την τελευταία δεκαετία.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο.

Εξυπακούεται ότι το σεισμόσημο, εάν επιβληθεί, θα εξαλείψει κάθε πιθανό όφελος από τον μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014.

econews

Σχόλια