Κορυφή του παγόβουνου το μπλακ-άουτ στη Σαντορίνη – Ηλεκτροδότηση στα νησιά (upd)

0
14

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε στη Σαντορίνη μετά την περιπέτεια της τελευταίας εβδομάδας ωστόσο η περίπτωση αυτή αποκάλυψε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά και όχι μόνο.

Σύμφωνα με το capital.gr, έξι νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και η Πάρος αντιμετωπίζουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος κάθε καλοκαίρι προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο γενικευμένο μπλακ-άουτ.

Σημειώνεται ότι η Πάρος τροφοδοτεί με ρεύμα και γειτονικά νησιά.

Επίσης, στις αρχές Ιουλίου σημειώθηκε γενικό black out για μισή ώρα στη Λέρο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συνεχείς διακοπές τόσο στη Λέρο όσο και άλλα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Αιτία ήταν οι εκρήξεις στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι της Κω.

Επίσης τον περασμένο Απρίλιο τα διασυνδεδεμένα νησιά του Ιονίου, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, έμειναν χωρίς ρεύμα επί τέσσερις ώρες λόγω προβλήματος στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς της Κεφαλλονιάς.

Επιπλέον, τον Απρίλιο διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Ρόδου, αποδόθηκαν στη λασποβροχή που βραχυκύκλωσε τους μονωτήρες της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται τέλος το black out της Αίγινας τον Αύγουστο του 2010, όταν τέθηκαν εκτός λειτουργίας από βλάβη τα δύο από τα τρία καλώδια που συνδέουν το νησί με το ηπειρωτικό σύστημα.

Η λύση δεν είναι άλλη από τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Λαυρίου-Σύρου,Σύρου-Τήνου, Σύρου-Πάρου και Σύρου-Μυκόνου προκηρύχθηκε αρχές Ιουλίου και το έργο αναμένεται να έχει υλοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, το νωρίτερο, μετά από καθυστέρηση τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

Έπεται το μεγάλο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.

—Η κατάσταση στη Σαντορίνη:

Σχετικά με τη πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Θήρα, η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι :

*ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση και σύνδεση του συνόλου των αναγκαίων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που μεταφέρθηκαν, εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία, τα οποία, σε συνδυασμό με την παραγόμενη ισχύ από το σταθμό της ΔΕΗ στη Θήρα ανεβάζουν πλέον τη συνολικά διαθέσιμη ισχύ σε 40 MW. Έτσι, πλέον, με μέγιστη ζήτηση σε ώρα αιχμής 31MW, είναι πλήρως διασφαλισμένη η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

*Τα συνολικά 30 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) που έχει μεταφέρει, εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία η ΔΕΗ θα παραμείνουν στη Θήρα, έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία του εξοπλισμού που καταστράφηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πρωτοφανούς συμβάντος, ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες εκτάκτων αναγκών της ΔΕΗ, με απόλυτο συντονισμό ενεργειών και σε συνεχή και πλήρη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες της Πολιτείας και του ΔΕΔΔΗΕ.

Πρώτης προτεραιότητας στόχοι της ΔΕΗ ήταν η προστασία της ζωής των εργαζομένων στο σταθμό και η ταχύτατη και ασφαλής επαναλειτουργία του ώστε να πραγματοποιηθεί η κατά το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση της Θήρας, με τον ακόλουθο σχεδιασμό:

1) Λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων της μονάδας παραγωγής

2) Θέση σε λειτουργία του παραγωγικού δυναμικού βάσης του σταθμού, που δεν υπέστη βλάβη

3) Εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών

4) Ολική επανηλεκτροδότηση

Η Διοίκηση της ΔΕΗ ήταν σε άμεση, διαρκή και επί 24ωρου βάσεως επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με μοναδικό στόχο την συντομότερη δυνατή επανηλεκτροδότηση του νησιού.

Στη ΔΕΗ, αναγνωρίζουμε ότι προκλήθηκε ταλαιπωρία στους κατοίκους και επισκέπτες της Θήρας από ένα συμβάν πρωτοφανούς μεγέθους και τεχνικής περιπλοκότητας. Η εμπειρία της ΔΕΗ και η τεχνογνωσία των στελεχών και του τεχνικού προσωπικού της, είναι τέτοια που εγγυώνται πως αυτό το δυσάρεστο περιστατικό αντιμετωπίσθηκε με το γρηγορότερο και καλύτερο τρόπο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές.

Υπενθυμίζεται ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η ΔΕΗ έχει τιμηθεί από την Ε.Ε. για την συνεισφορά της στην Κύπρο το 2010, όταν καταστροφική πυρκαγιά είχε προκαλέσει τεράστιο έλλειμμα ενέργειας. Η ΔΕΗ είχε τότε οργανώσει την μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς ενέργειας στην ιστορία της ΕΕ, με τον σχεδιασμό και εκτέλεση της επιχείρησης πλέον να αποτελεί βέλτιστη πρακτική.

Η ΔΕΗ – για μια φορά ακόμη – ζητάει συγγνώμη και εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θήρας.

Η ΔΕΗ ευχαριστεί θερμά, το Δήμο, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πολύπλευρη συνδρομή τους και πολύ σημαντική υποστήριξη τους στην αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Τέλος, η ΔΕΗ συγχαίρει δημόσια όλους τους τεχνικούς και συνεργάτες της και τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι όλοι μαζί και συντονισμένα, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενοι νυχθημερόν, για την αντιμετώπιση ενός πολύ δύσκολου τεχνικού προβλήματος μέσα στο συντομότερο ανθρωπίνως δυνατό χρονικό διάστημα.

econews

Σχόλια