Κόντρα Βρετανίας-Ισπανίας για το Γιβραλτάρ με περιβαλλοντικές προεκτάσεις – Φρεγάτα στην περιοχή

0
4

gibraltar-bretania-104158Στο Γιβραλτάρ κατέπλευσε η φρεγάτα HMS Westminster του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας, με δύο μικρότερα συνοδευτικα σκάφη, στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο.

Ωστόσο, η είδηση είναι ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε μια φάση έντασης των σχέσεων Ισπανίας-Βρετανίας με αντικείμενο το καθεστώς που επικρατεί στον μεγαλύτερο βράχο της Μεσογείου και ειδικότερα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του.

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή δεκάδες Ισπανοί ψαράδες συγκεντρώθηκαν με τα αλιευτικά σκάφη τους ανοιχτά του Γιβραλτάρ διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου από την τοπική κυβέρνηση.

Οι Ισπανοί αλιείς υποστηρίζουν ότι ο ύφαλος δεν τους επιτρέπει να ψαρεύουν στην περιοχή, η οποία θεωρούν ότι υπάγεται στα ισπανικά χωρικά ύδατα.

Πέραν αυτού ισχυρίζονται ότι το τσιμέντο που ποντίστηκε για να κατασκευαστεί ο ύφαλος είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνο.

Από την πλευρά της η τοπική κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αντιτείνει ότι ο ύφαλος θα βοηθήσει στην αύξηση της θαλάσσιας ζωής.

Σημειώνεται ότι το Γιβραλτάρ είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης περίπου 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου και συγκεκριμένα της Ανδαλουσίας.

Λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων.

Σήμερα είναι ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν τη θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.

econews

Σχόλια