Φωτοβολταϊκά: «φούσκα» €20 δισ. και «φυλακισμένοι» επενδυτές από νέο νόμο στην Ισπανία

0
9

Τα σχέδια νόμου της ισπανικής κυβέρνησης που καθιστούν την αυτοπαραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά ακριβότερη από τη συμβατική ενέργεια του δικτύου θα εκθέσει τις τράπεζες της χώρας σε “κόκκινα” δάνεια ύψους 20 δισ. Ευρώ.

Η εκτίμηση ανήκει στους αναλυτές του NPD Solarbuzz, με βάση τους νέους νόμους οι οποίοι ουσιαστικά επιβάλλουν ποινή της τάξης των 30 εκατ. Ευρώ στους επενδυτές φωτοβολταϊκών που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτοπαραγωγής εκτός δικτύου σε περίπτωση που δεν συνδέσουν τα συστήματά τους με το δίκτυο.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών στην Ισπανία έχουν υποστεί γενναίες μειώσεις με αποτέλεσμα να περιορίζονται δραστικά οι αποδόσεις των επενδύσεων και να εμποδίζεται η είσοδος νέων επενδυτών στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον Τιμ Μέρφυ, αναλυτή του NPD Solarbuzz, οι ισπανικές τράπεζες έχουν δανείσει 38 δισ. Ευρώ σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας, 20 δισ. εκ των οποίων αντιστοιχούν σε δάνεια για 60.000 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν.

Οι τελικοί νόμοι για τις ΑΠΕ στην Ισπανία αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ενώσεις επενδυτών στα φωτοβολταϊκά έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να κινηθούν δικαστικά κατά των σχεδίων της ισπανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, την 1η Αυγούστου διαδηλωτές σε μια συμβολική κίνηση “ντύθηκαν” με φωτοβολταϊκά πάνελ και κατευθύνθηκαν σε μια φυλακή της Βαρκελώνης όπου ζήτησαν να παραδοθούν καθώς η κυβέρνησή τους έχει ποινικοποιήσει τον κλάδο.

econews

Σχόλια