ΗΠΑ: φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις σε πυρηνικά εργοστάσια

0
6

Τα αμερικανικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δεν προστατεύονται επαρκώς από απειλές, όπως για παράδειγμα η κλοπή επικίνδυνων υλικών για την κατασκευή βομβών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την τήξη ενός αντιδραστήρα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία υποστηρίζει πως κανένας από τους 104 εμπορικούς ή τους τρείς ερευνητικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν προστατεύεται αποτελεσματικά από τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλούς δράστες, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με τίτλο «Προστατεύοντας τα Αμερικανικά Πυρηνικά Εργοστάσια από Τρομοκρατικές Επιθέσεις», η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ (NRC) απαιτεί από τα πυρηνικά εργοστάσια να προστατεύονται έναντι επιθέσεων που διεξάγονται από πέντε ή έξι δράστες, ενώ δεν απαιτεί τη λήψη μέτρων για ενδεχόμενες επιθέσεις από ρουκετοβόλα και άλλα όπλα τελευταίας τεχνολογίας.

Οι τρείς ερευνητικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως καύσιμο ουράνιο, το οποίο θα μπορούσε να κλαπεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα ένας από αυτούς τους αντιδραστήρες απέχει μόλις 39 χιλιόμετρα από τον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύει τη χώρα από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στόχο επιθέσεων θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι δεξαμενές χρησιμοποιούμενων πυρηνικών καυσίμων, οι οποίες χωρίς νερό θα μπορούσαν να προκαλέσουν τήξη των αντιδραστήρων και απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Οι συντάκτες της μελέτης, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Πενταγώνου, ζητούν από την Ουάσιγκτον να απαιτήσει από όλα τα πυρηνικά εργοστάσια, δημόσια και ιδιωτικά, να λάβουν ύψιστα μέτρα προστασίας για ενδεχόμενες επιθέσεις.

econews

Σχόλια