Τοξική η ζάχαρη ακόμα και σε μικρές ποσότητες – Έρευνα

1
244

Η πρόσθετη ζάχαρη, όπως για παράδειγμα αυτή που βρίσκεται στα γλυκά, είναι τοξική ακόμα και σε μικρές, συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες.

Αυτό προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν δυο ομάδες ποντικών.

Για διάστημα 26 εβδομάδων οι επιστήμονες τάιζαν τη μια ομάδα ποντικών με ένα μείγμα τροφών που περιείχε πρόσθετη ζάχαρη σε ποσοστό 25% αλλά κατά τα άλλα ήταν υγιεινό.

Οι επιστήμονες έδιναν στη δεύτερη ομάδα το ίδιο μείγμα τροφών χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη. Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων ήταν ίδια και στις δυο ομάδες.

Στη δεύτερη φάση του πειράματος τα ποντίκια απελευθερώθηκαν σε έναν ελεγχόμενο χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για να μοιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον.

Οι επιστήμονες εμφύτευσαν τσιπάκια στα ποντίκια και των δυο ομάδων για να συγκρίνουν πόσο ζούσαν, πόσο καλά αναπαράγονταν και πόσο ικανά ήταν να διεκδικήσουν χώρο. Συνολικά παρακολούθησαν τα ζώα για διάστημα 32 εβδομάδων.

Όπως διαπιστώθηκε, αυτό το διάστημα οι θάνατοι των θηλυκών ποντικών που κατανάλωναν ζάχαρη ήταν διπλάσιοι συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν κατανάλωναν ζάχαρη.

Επιπλέον, τα αρσενικά ποντίκια που κατανάλωναν πρόσθετη ζάχαρη παρουσίαζαν μειωμένο αριθμό απογόνων κατά 25% συγκριτικά με τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, ενώ κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε 26% λιγότερες περιοχές.

Ωστόσο αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους επιστήμονες είναι ότι τα ποντίκια των δυο ομάδων δεν παρουσίασαν διαφορές σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος, τα επίπεδα ινσουλίνης, τη γλυκόζη και τα τριγλυκερίδια.

Οι μόνες αξιοσημείωτες διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των δυο ομάδων είναι ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά ποντίκια που κατανάλωναν ζάχαρη παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.

Επίσης τα θηλυκά ποντίκια που κατανάλωναν ζάχαρη αδυνατούσαν να αποβάλλουν τη γλυκόζη από το αίμα τους.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης κατά 25% ημερησίως μείωσε την ικανότητα των ποντικών να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι ερευνητές θα ήθελαν να επεκτείνουν την έρευνά τους και στους ανθρώπους, ωστόσο η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν δυσκολότερη δεδομένου ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και εκφράζουν το ερώτημα αν οι άνθρωποι θα ήθελαν στον οργανισμό τους κάτι που αρρωσταίνει τα ποντίκια.

Σημειώνεται ότι συνιστώμενο ανώτατο όριο για την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης στις ΗΠΑ είναι 25%.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τα αποτελέσματα της έρευνα ακούγονται λογικά! Το άρθρο όμως αναφέρει πράγματα χωρίς να ισχύουν! Είναι μεγάλη ποσότητα ένα άτομο να λαμβάνει 25% διατροφικά ζάχαρη και όχι μικρή ποσότητα! Επίσης μια διατροφή με τόση ζάχαρη είναι πολύ ανθυγιεινή ! Επίσης τι σημαίνει τα θηλυκά ποντίκια δεν μπορούν να αποβάλλουν τη γλυκόζη, δηλαδή τα αρσενικά μπορούν και αν δεν μπορούν τότε λογικά θα πέθαιναν μετά από λίγο! Ενώ ότι έχουν αυξημένη χοληστερόλη είναι απλά μια διαφορά, αντίθετα είναι πολύ βασικό γιατί οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα. Επίσης, το προτεινόμενο όριο κατανάλωσης ζάχαρης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το 10% των ημερήσιων αναγκών θερμίδων. Το καλύτερο είναι να μη χρησιμοποιείται καθόλου με βάση τον οργανισμό!

Comments are closed.