Σαντορίνη: μέχρι το βράδυ το ρεύμα – Στη βουλή το μπλακ αουτ

0
12

Το βράδυ αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, με τη θέση σε λειτουργία, σταδιακά, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του νησιού και των γεννητριών που μεταφέρονται από την Αθήνα και τα νησιά για ενίσχυση του συστήματος.

Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του Σταθμού γίνεται ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) απευθύνει έκκληση για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην απολύτως απαραίτητη, ώστε να καταστεί εφικτή η με τον καλύτερο τρόπο κατανομή της διαθέσιμης ισχύος σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών.

Η αιχμή της ζήτησης στη Σαντορίνη είναι 35 μεγαβάτ. Μέχρι σήμερα το πρωί τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες του τοπικού σταθμού παραγωγής, ισχύος 14 μεγαβάτ, ενώ μεταφέρονται και γεννήτριες από τον Πειραιά και τη Ρόδο.

Σημειώνεται ότι για τους νεφροπαθείς, έχει προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Κρήτη για την ασφαλή θεραπεία τους, ενώ στο Κέντρο Υγείας Θήρας με τις προσπάθειες του προσωπικού εξασφαλίζεται η παροχή οξυγόνου στους έχοντες ανάγκη και αντιμετωπίζεται κάθε έκτακτο περιστατικό.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ο ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στον σταθμό της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Το μεγάλο ατύχημα στο σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη που βύθισε ολόκληρο το νησί στο σκοτάδι, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα,  έφερε για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, του κατακερματισμού της, της ανάθεσης μεγάλου μέρους εργασιών σε εργολάβους, της έλλειψης προσωπικού, καθώς και της τραγικής έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρηση των μονάδων της. Όλες οι παραπάνω ελλείψεις θα οδηγηθούν στο αποκορύφωμα με τη συνολική εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το μπλάκ άουτ που προήλθε από την έκρηξη της μηχανής των 8 MW στο σταθμό παραγωγής, σύμφωνα και με τους τεχνικούς που γνωρίζουν από χρόνια τη λειτουργία του, ήταν αποτέλεσμα της εξαρχής προβληματικής λειτουργίας των δύο συγκεκριμένων μηχανών των 8 MW, τύπου Wartsila, που τοποθετήθηκαν στο σταθμό κατά την τελευταία οκταετία. Τα προβλήματα των δύο μηχανών, σε αντίθεση με τις λοιπές μηχανές των 4 και 6 MW του ιδίου τύπου, είχαν επανειλημμένα καταγραφεί και επισημανθεί από τους εργαζόμενους του σταθμού της Σαντορίνης και προς την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ριζική αντιμετώπιση και λύση.

Οι λύσεις που εσπευσμένα δίνονται με μεταφορά και πρόσθετων φορητών μονάδων, μέσω μεταφοράς τους από το πολεμικό ναυτικό, σίγουρα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα, αφού βρισκόμαστε στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, που απαιτούν τουλάχιστον την παραγωγή 30 MW, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση της περιόδου αυτής.

Με δεδομένο ότι η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, με δεδομένο ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν πάνω από 150.000 άτομα, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και στους οικιακούς καταναλωτές, ενώ υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και υγεία ατόμων με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς, ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο, τραυματίες, χρονίως πάσχοντες, αλλά και άτομα ηλικιωμένα με προβλήματα υγείας,
ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν, έτσι ώστε:

Α) να αποκατασταθεί άμεσα όχι μόνο η διάθεση ενέργειας για τις ανάγκες των ημερών, αλλά για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, με δεδομένες τις αυξημένες καταναλώσεις, ιδιαίτερα της τουριστικής περιόδου
Β) να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του τοπικού σταθμού παραγωγής, με διασφάλιση όλων των αντικειμενικών διαδικασιών για την προμήθεια και αντικατάσταση των μηχανών που καταστράφηκαν
Γ) να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και συντήρηση του σταθμού παραγωγής και των δικτύων με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό
Δ) να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων, νεφροπαθών και άλλων ατόμων με ειδικές ανάγκες που συνδέονται με την παροχή ρεύματος
Ε) να αποζημιωθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές που ενδεχομένως υπέστησαν ζημιές από το παρατεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης

Σχόλια