Οι άθεοι εξυπνότεροι από τους πιστούς σύμφωνα με έρευνα

0
185

Υψηλότερη νοημοσύνη έχουν οι άθεοι από τους πιστούς, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα 63 παλαιότερων επιστημονικών μελετών, που διεξήχθησαν πριν δεκαετίες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις 53 από τις 63 μελέτες διαπιστώθηκε «αρνητική σχέση μεταξύ θρησκευτικής πίστης και νοημοσύνης».

Μάλιστα όπως προέκυψε από την έρευνα, ακόμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να πιστεύουν.

Μια από τις μελέτες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ξεκίνησε το 1921 και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Στην μελέτη συμμετείχαν 1.500 παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, άνω του 135.

Όπως προέκυψε, ακόμα και σε ηλικίες από 75 ως 91, τα «παιδιά» της μελέτης είχαν χαμηλότερη θρησκευτική πίστη συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό και σε αντίθεση με την άποψη ότι οι άνθρωποι στρέφονται στον Θεό όσο μεγαλώνουν.

Σε ό,τι αφορά την αρνητική σχέση θρησκευτικής πίστης και νοημοσύνης, οι παλαιότερες μελέτες την απέδιδαν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη νοημοσύνη θεωρούν οι θρησκεία δεν έχει επιστημονική βάση, ωστόσο η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Ρότσεστερ εκτιμούν ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να παράσχουν οι ίδιοι στον εαυτό τους τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει η πίστη, όπως για παράδειγμα ο αυτοέλεγχος και η συνεχής βελτίωση, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες για μια επιτυχημένη και σταθερή ζωή.

Μάλιστα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη περνούν περισσότερες ώρες στο σχολείο, κάτι που δείχνει αυτοπειθαρχία και έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ενώ το γεγονός ότι καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις εργασίας τα γεμίζει με αυτοεκτίμηση.

Τέλος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες για διαζύγιο, αν και παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ υποστηρίζουν ότι τα πλεονεκτήματα της υψηλότερης νοημοσύνης συνεχίζουν να αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Review.
econews

Σχόλια