Η πρώτη έρευνα που εξηγεί τις επιθανάτιες εμπειρίες

0
18

Μια έξαρση ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο λίγο πριν τον θάνατο ενδέχεται να είναι η απάντηση για τις εμπειρίες που βιώνουν οι άνθρωποι που κινδύνεψαν να πεθάνουν, ωστόσο γλίτωσαν τελευταία στιγμή.

Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε ετοιμοθάνατους αρουραίους, έδειξε υψηλά επίπεδα εγκεφαλικών κυμάτων την στιγμή που τα ζώα χάνονταν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αντίστοιχα στους ανθρώπους κάτι τέτοιο  θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση «αυξημένης συνείδησης»

Συναίσθηση

Ορισμένοι άνθρωποι που έφτασαν πολύ κοντά στον θάνατο όμως κατάφεραν να επιβιώσουν περιγράφουν πως έζησαν επιθανάτιες εμπειρίες.

Για παράδειγμα είδαν λαμπερά λευκά φώτα, αισθάνθηκαν ότι βγήκαν έξω από το σώμα τους ή είδαν όλη τους τη ζωή να περνά μπροστά από τα μάτια τους μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ωστόσο μέχρι σήμερα οι εμπειρίες αυτές δεν μπορούσαν να εξηγηθούν επιστημονικά.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές παρακολούθησαν εννιά αρουραίους που πέθαιναν.

Τριάντα δευτερόλεπτα από την στιγμή που η καρδιά του ζώου σταματούσε να χτυπά οι ερευνητές κατέγραφαν απότομη αύξηση της υψηλής συχνότητας κυμάτων γάμμα του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των ηλεκτρικών κυμάτων ήταν πολύ υψηλότερα στους αρουραίους λίγο μετά την καρδιακή προσβολή, παρά όταν τα ζώα ήταν καλά στην υγεία τους.

Στους ανθρώπους αυτά τα ηλεκτρικά κύματα συνδέονται με την συνείδηση και βοηθούν στον συνδυασμό πληροφοριών από διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όπως και οι αρουραίοι έτσι και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν απότομη αύξηση της υψηλής συχνότητας κυμάτων γάμμα του εγκεφάλου λίγο πριν πεθάνουν.

Η κατάσταση αυτή με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα και συνείδηση, κάτι που εξηγεί τις επιθανάτιες εμπειρίες και τα οράματα.

«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ο εγκέφαλος μετά τον κλινικό θάνατο, είναι αδρανής ή υπολειτουργεί με λιγότερη δραστηριότητα και από όταν είναι κανείς ζωντανός», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Jimo Borjigin.

«Εμείς δείξαμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, στη φάση του θανάτου ο εγκέφαλος είναι ακόμα πιο δραστήριος», προσέθεσε ο ερευνητής.

Σημειώνεται ότι για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί σε ανθρώπους που βίωσαν τον κλινικό θάνατο και επέζησαν.

econews

Σχόλια