Κατεδαφίζεται αυθαίρετο που χτίστηκε πριν 20 χρόνια – Απόφαση «ασπίδα» για τα δάση

0
20

«Πράσινο φως» για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών ακόμα και σε ιδιωτικό δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, έστω και αν έχουν περάσει 20 χρόνια από την παράνομη «εκχέρσωση και οικοδόμηση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ethnos.gr, ανατρέποντας αντίθετη απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχε «μπλοκάρει» την κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος σε ιδιωτική έκταση που είχε κηρυχθεί αναδασωτέα στα Μεσόγεια, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι είναι απολύτως νόμιμη η σχετική διαταγή που είχε εκδώσει ο περιφερειάρχης.

Στην απόφαση του Ε” Τμήματος ΣτΕ επισημαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης της επίμαχης έκτασης προχώρησε πριν από 20 περίπου χρόνια στην εκχέρσωση περίπου 115 τ.μ. ιδιωτικού δάσους χαλεπίου πεύκης για να ανεγείρει το αυθαίρετο κτίσμα.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία η έκταση, που συνόρευε και με ιδιωτικό δάσος χαλεπίου πεύκης και δασικό δρόμο, μετά από παρέμβαση των αρμοδίων αρχών κηρύχθηκε αναδασωτέα, ωστόσο η υπόθεση «πάγωσε» για περίπου δέκα χρόνια, αφού προσβλήθηκε η αναδάσωση ως παράνομη.

Όταν το ζήτημα της αναδάσωσης ξεκαθάρισε εκδόθηκε διαταγή κατεδάφισης, η οποία όμως ακυρώθηκε από το Δ. Πρωτοδικείο για τυπικούς λόγους, επειδή δεν υπήρχαν οι υπογραφές των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας.

Το ΣτΕ ανέτρεψε την απόφαση του Δ. Πρωτοδικείου ως εσφαλμένη κρίνοντας επαρκή τα στοιχεία των σχετικών εγγράφων, ενώ δεν δέχθηκε τα επιχειρήματα του ιδιοκτήτη, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την κατεδάφιση.

Σχόλια