Γιατί οι άνθρωποι θλίβονται περισσότερο για τα σκυλιά παρά για τους συνανθρώπους τους;

2
169

Μεγαλύτερη συγκίνηση προκαλούν στους ανθρώπους οι σκύλοι παρά οι συνάνθρωποί τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 240 εθελοντές, οι οποίοι διάβασαν τέσσερα άρθρα σε εφημερίδες, τα οποία αποτελούσαν προϊόν επιστημονικής φαντασίας.

Το πρώτο άρθρο αναφερόταν στον ξυλοδαρμό ενός βρέφους ηλικίας ενός έτους και το δεύτερο άρθρο στον ξυλοδαρμό ενός τριαντάχρονου άνδρα.

Τα άλλα δυο άρθρα αναφέρονταν στην κακοποίηση ενός κουταβιού και ενός σκύλου ηλικίας έξι ετών.

Όπως προέκυψε, οι ειδήσεις για το βρέφος και το κουτάβι προκάλεσαν εξίσου έντονα αισθήματα θλίψης και συμπάθειας στους εθελοντές, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τις άλλες δυο ειδήσεις αφού η κακοποίηση σκύλου προκάλεσε εντονότερα αισθήματα θλίψης συγκριτικά με τον ξυλοδαρμό του ενήλικα.

Κατά την ομιλία του στην Αμερικανική Κοινωνιολογική Εταιρεία ο Δρ. Jack Levin, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη συμπόνια για τους σκύλους και τα παιδιά είναι γιατί τους θεωρούν ανυπεράσπιστους και ευάλωτους.

«Επιπλέον, οι ενήλικες θεωρούνται ικανοί να προστατεύσουν τον εαυτό τους, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ενήλικα σκυλιά, τα οποία αντιμετωπίζονται ως μεγαλύτερα κουτάβια», προσέθεσε ο Δρ. Levin.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν οι ειδήσεις αφορούσαν γάτες αντί για σκύλους τα αποτελέσματα ια ήταν και πάλι τα ίδια, καθώς τα άτομα τείνουν να δίνουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε αυτά τα είδη ζώων.
econews

2 Σχόλια

  1. Χωρίς να δίνουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα ζώα, καταλαβαίνουμε ότι μερικά πράγματα, όπως πχ ο πόνος, είναι ίδιος για όλους.
    Δεν χρειάζεται να μας μοιάζει ένα ον για να το συμπονέσουμε.

Comments are closed.