Συναγερμός για επικίνδυνα εσπεριδοειδή από την Αφρική

0
18

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, απέστειλε ο αντιδήμαρχος Ευρώτα, Ηλίας Παναγιωτακάκος, με την οποία τον ενημερώνει για περιστατικά παράνομης εισαγωγής εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική, τα οποία είναι προσβεβλημένα από την ασθένεια της Μαύρης Κηλίδας.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτακάκος, δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στο Δήμο Ευρώτα και στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμο το άμεσο σταμάτημα αυτής της διαδικασίας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής επιτρέπουν την άμεση διάδοση αυτής της ασθένειας, κάτι που απειλεί με υποβάθμιση τα τοπικά προϊόντα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ.  Παναγιωτακάκος, η παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών μπορεί να προκαλέσει άμεσο πλήγμα τόσο στους παραγωγούς, όσο και στην Εθνική οικονομία, λόγω των τυχόν ελληνοποιήσεων προϊόντων που θα προκύψουν.

Δεδομένης της ευρείας καλλιέργειας των εσπεριδοειδών στον Ευρώτα, των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και της επικινδυνότητας της ασθένειας, η οποία μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις, κρίνεται σκόπιμη η άμεση επέμβαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την προστασία του  προϊόντος και των παραγωγών.

Ο αντιδήμαρχος Ευρώτα ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των τοπικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν σε εποχές πρωτοφανούς κοινωνικοοικονομικής κρίσης οι αγρότες να είναι αντιμέτωποι και με επικίνδυνες απειλές για το εισόδημά τους».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσετε άμεσα και δυναμικά μπλοκάροντας τις πάσης φύσεως παράνομες και επικίνδυνες εισαγωγές για την υγεία και το εισόδημα των αγροτών», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτακάκος.

Σημειώνεται ότι συνεργεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποίησαν χθες ελέγχους σε αγορές της Λακωνίας για να εντοπίσουν τα μολυσμένα εσπεριδοειδή από τη Νότια Αφρική.

Σχόλια