Σκελετωμένη πολική αρκούδα πέθανε από ασιτία στη Νορβηγία

0
52

Μια πολική αρκούδα βρέθηκε νεκρή από ασιτία  στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ian Stirling, που ειδικεύεται στις πολικές αρκούδες, το μόνο που είχε απομείνει στο ζώο ήταν κόκαλα και δέρμα και ο θάνατός του αποδίδεται στο λιώσιμο των πάγων που του στέρησε τη δυνατότητα να κυνηγήσει φώκιες.

Η κλιματική αλλαγή συρρίκνωσε τον τελευταίο χρόνο τους θαλάσσιους πάγους της Αρκτικής σε δραματικά επίπεδα. Το άτυχο ζώο περιπλανιόταν και διένυε μεγάλες αποστάσεις ψάχνοντας για τροφή.

«Η πολική αρκούδα φαίνεται πως λιμοκτονούσε και πέθανε στο σημείο που σωριάστηκε. Στο σώμα της δεν είχε απομείνει λίπος, παρά μόνο κόκαλα και δέρμα», δήλωσε ο Δρ. Stirling.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Πολικών Αρκούδων της Νορβηγίας είχαν εξετάσει το ζώο στο νότιο τμήμα του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ τον Απρίλιο, χωρίς να παρατηρήσουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Επιπλέον, επιστήμονες είχαν συναντήσει το ζώο και άλλες φορές στην ίδια περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι για να αναγκαστεί να μετακινηθεί βόρεια, 250 χιλιόμετρα μακριά από τον οικότοπό του, έψαχνε απεγνωσμένα για τροφή.

Οι πολικές αρκούδες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με φώκιες και εξαρτώνται από τους θαλάσσιους πάγους για να κυνηγήσουν τα θηράματά τους.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συρρικνώσει τους πάγους, κάτι που οδηγεί σε μείωση του βάρους των ζώων και υπονομεύει την αναπαραγωγή τους.

Από τους 19 πληθυσμούς πολικών αρκούδων στην Αρκτική η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) διαθέτει στοιχεία μόνο για τους 12.

Από τους 12 πληθυσμούς οι οκτώ μειώνονται, τρείς παραμένουν σταθεροί και μόνο ένας παρουσιάζει αύξηση.

Αν ο ρυθμός απώλειας των πάγων συνεχιστεί η IUCN προβλέπει ότι σε 45 χρόνια το 1/3 των πολικών αρκούδων θα εξαφανιστεί.
econews

Σχόλια