ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΣΦΑ – «Έρμαιο ξένων συμφερόντων η Ελλάδα»

0
6

Ανακοίνωσή για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη εταιρεία Socar εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη διαφωνία του και επισημαίνοντας ότι ο ΔΕΣΦΑ όπως και η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ, αποτελούν εργαλεία άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν είναι προς πώληση, ούτε παζαρεύεται το τίμημά τους.

«Για να αντιληφθούμε όμως καλύτερα την υποκρισία και τη δουλοπρέπεια της κυβέρνησης, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο έργο του ΔΕΣΦΑ και το επιχειρούμενο ξεπούλημά του: Το σύνολο του ενεργητικού του ΔΕΣΦΑ ανέρχονταν (31/12/12) σε 1,547 δις Euro, και περιλαμβάνει το κόστος του δικτύου υψηλής πίεσης 512 χλμ, 779 χλμ του δικτύου μεταφοράς (μέσης πίεσης) και τις εγκαταστάσεις αεριοποίησης της Ρεβυθούσας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΕΣΦΑ στο EurActiv.gr (19/7/12) η οικονομική κατάσταση του ΔΕΣΦΑ βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα των ετών 2009,2010,2011 και τα ανεπίσημα στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Μιλάμε για υπερτετραπλασιασμό των ετήσιων κερδών μετά από φόρους χρήσεως, από τα 22,5 εκ Euro το 2009 στα 86 εκ Euro το 2011 και στα αναμενόμενα 95 εκ Euro το 2012» (πραγματοποιηθέντα 88,7 εκ Euro)».

«Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία, την προσφορά των ρωσικών εταιρειών, περί το 1δις Euro και την τιμή πώλησης του ΔΕΣΦΑ 400εκ Euro για το 66% (βελτιωμένη προσφορά της SOCAR ), ή 606 εκ Euro για το 100%, η πώληση ισοδυναμεί με χάρισμα και με βάση τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ αποπληρώνεται σε 5-6 χρόνια. Πέραν αυτού, η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR, με τις γνωστές ιδιαίτερες σχέσεις της με τις κρατικές εταιρείες της Τουρκίας BOTAS και TPAO, δημιουργεί περίεργους συνειρμούς για πιθανές μελλοντικές «συνεργασίες» και σε άλλα θέματα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Από την εξέλιξη των γεγονότων», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «αναδεικνύεται μια Ελλάδα έρμαιο των ξένων συμφερόντων, μια Ελλάδα που, όχι μόνο δεν απεμπλέκεται, αλλά βυθίζεται παραπέρα στην εξάρτηση. Μια χώρα διαθέτει γεωπολιτική αξία όταν ασκεί εθνικά ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική κι όταν αποτελεί γέφυρα φιλίας και καλής γειτονίας με τους λαούς του κόσμου. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε σήμερα».

Σχόλια