Βρέθηκε γιγάντιο νεκροταφείο με κομήτες «Λαζάρους»

1
9

Ένα γιγάντιο νεκροταφείο κομητών ανακάλυψαν αστρονόμοι από την Κολομβία στην κύρια ζώνη αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία.

Η έκπληξη είναι ότι στο νεκροταφείο υπήρχαν πολλοί «κομήτες Λάζαροι», δηλαδή κομήτες που αναστήθηκαν μετά από αδράνεια εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Antioquia μελετούσαν 12 ενεργούς κομήτες που ανιχνεύθηκαν στην κύρια ζώνη αστεροειδών την τελευταία δεκαετία.

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνταν χωματερή διαστημικών βράχων, ωστόσο σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices της βρετανικής βασιλικής εταιρείας αστρονομίας, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ειδικότερα η κύρια ζώνη αστεροειδών περιλαμβάνει ένα τεράστιο νεκροταφείο αρχαίων αδρανών κομητών, που στο παρελθόν έχασαν τον πάγο στην επιφάνειά τους λόγω της έκθεσης τους στις ακτίνες του ήλιου.

Ωστόσο, πλησιάζοντας τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, οι κομήτες έλκονται από τις ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόστασή τους από τον Ήλιο.

Όσο πλησιάζουν τον Ήλιο η επιφάνειά τους θερμαίνεται και ο πάγος μετατρέπεται σε αέριο.

Το αέριο απελευθερώνεται μαζί με σκόνη στο διάστημα, δημιουργώντας μια ουρά που αντανακλάται στις ακτίνες του Ήλιου, χαρακτηριστικό γνώρισμα των κομητών.

Αν και βρίσκονται αρκετά κοντά μας, οι «κομήτες Λάζαροι» εντοπίζονται πολύ δύσκολα επειδή είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία και έχουν χάσει τη λάμψη τους.

Οι αστρονόμοι απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Γη και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.