Υδρογονάνθρακες: «ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα» – Στη Βουλή οι συμβάσεις

0
5

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στα Χανιά.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, διευκρινίζοντας πως «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα».

Επιπλέον, τον Οκτώβριο θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κατά την ομιλία του ο υπουργός διαβεβαίωσε πως, με απόφαση της Βουλής, όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων δεν θα πάνε στους δανειστές, αλλά θα διατεθούν στο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών που θα συσταθεί.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στο θέμα των θέσεων εργασίας τονίζοντας πως «μια γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».

Επιπλέον μίλησε για την στενή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στα ζητήματα των υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας πως «παίρνει σάρκα και οστά», κάτι που, όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντικό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιάτης την ερχομένη Τετάρτη και Πέμπτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο όπου θα έχει τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ενώ θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας.

Σχόλια