Εγκλήματα, επιθέσεις και βιασμούς πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή – Έρευνα

0
3

Με αύξηση των περιστατικών βίας παγκοσμίως συνδέονται οι κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία ή τις βροχοπτώσεις συνδέονται με αύξηση των επιθέσεων, των βιασμών, των δολοφονιών και των πολέμων.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν η κλιματική αλλαγή επιταχυνθεί με τους προβλεπόμενους ρυθμούς, τότε ο κόσμος θα γίνει πάρα πολύ βίαιος.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν 60 μελέτες από διάφορα μέρη του κόσμου, με στοιχεία εκατοντάδων ετών.

Όπως διαπίστωσαν, το κλίμα και οι συγκρούσεις συνδέονται με ουσιαστική σχέση.

Τα παραδείγματα αφορούν αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Ινδία κατά τις τελευταίες ξηρασίες, καθώς και αύξηση των επιθέσεων, των βιασμών και των δολοφονιών στις ΗΠΑ, σε περιόδους καύσωνα.

Επιπλέον, η έρευνα συνδέει τις υψηλότερες θερμοκρασίες με εθνοτικές διαμάχες στην Ευρώπη και πολέμους στην Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της αύξησης της βίας κατά τη διάρκεια κλιματικών αλλαγών ,αυτά φαίνεται πως είναι κατά κύριο λόγο οικονομικά.

Βέβαια σημαντικός είναι και ο ψυχολογικός παράγοντας, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ζέστη κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ενδεχόμενη αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα εγκλήματα κατά 15% και τις εθνοτικές συγκρούσεις πάνω από 50% σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
econews

Σχόλια