Ιός Δυτικού Νείλου: νέα κρούσματα – Με εγκεφαλίτιδα ένας στους δυο ασθενείς

0
7

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα μια ενενηντάχρονη που μολύνθηκε με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλα δύο περιστατικά λοίμωξης καταγράφηκαν στην Αττική, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον Ιό του Δυτικού Νείλου σε δέκα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν τρεις γυναίκες και επτά άνδρες, ενώ όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, ένα στα δύο κρούσματα αφορά σε εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί.

Συνήθως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Συστήνονται επίσης  τακτικές κουνουποκτονίες, ενώ το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού καλό θα είναι να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Σχόλια