Μέσα Μεταφοράς: προς νέα αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων

0
4

Διαπραγματεύσεις για νέες αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και η Τρόικα.

Σύμφωνα με το euro2day.gr , η τρόικα είχε ζητήσει από πέρυσι αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 25%, στο 1,70 ευρώ, ωστόσο δέχθηκε να υπάρξει περίοδος χάριτος έως τον Οκτώβριο του 2013 προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια αύξησης των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών με πάταξη της λαθρεπιβίβασης και άλλους τρόπους.

Με τα μέτρα που ελήφθησαν από πέρυσι το φθινόπωρο στόχος ήταν να αυξηθούν τα έσοδα του συστήματος αστικών συγκοινωνιών κατά 10% (25 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο τα αποτελέσματα της προσπάθειας του ελέγχου της λαθρεπιβίβασης σε ποσοτικό επίπεδο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη μη επιβολή νέας αύξησης των εισιτηρίων.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών μειώθηκαν ελαφρώς από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, κάτι που αποδίδεται από το υπουργείο στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αρχές του χρόνου.

Ωστόσο γεγονός είναι ότι οι μετακινήσεις των επιβατών έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλιότερα λόγω της ανεργίας των πολιτών.
Εξάλλου και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί δεν υλοποιήθηκαν απολύτως καθώς οι έλεγχοι εξακολουθούν να παραμένουν σποραδικοί.

Πάντως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων προωθεί αλλαγές με στόχο την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής, μέσω της επιδότησης των επιβατών, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, άνεργοι κλπ).

Στα άμεσα μέτρα που προωθεί το υπουργείο για την αύξηση των εσόδων συγκαταλέγεται η συνεργασία με διωκτικές και δικαστικές αρχές για την πάταξη του φαινομένου των πλαστών εισιτηρίων, η χρήση ανεξίτηλης μελάνης στα ακυρωτικά μηχανήματα, η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών, η απασχόληση ανέργων στον έλεγχο των εισιτηρίων, η επιβίβαση στα μέσα μεταφοράς από την μπροστινή πόρτα και η έκπτωση στην περίπτωση αγοράς 10 εισιτηρίων.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση του τουριστικού εισιτηρίου, ενώ θα αναληφθούν δράσεις για την καθαριότητα των λεωφορείων και των στάσεων.

Σχόλια