Αιολική ενέργεια: υπεράκτιες ανεμογεννήτριες καλύπτουν 4 φορές τις ανάγκες της ΕΕ

0
4

Μια νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) υποστηρίζει ότι το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Πορτογαλία έως τη Φινλανδία, θα μπορούσε να καλυφθεί από πλωτές ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα.

Κάθε επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο και ρυπογόνα μονάδα άνθρακα θα μπορούσε να παροπλιστεί και νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν από καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια υποστηρίζει η EWEA και τονίζει ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να καλύψουν τέσσερις φορές τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ.

Στην πρόσφατη έκθεσή της που προλογίζει η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, η EWEA δείχνει πώς με τη χρήση υπεράκτιων ανεμογεννητριών ισχύος 10 Μεγαβάτ σε μεγάλα βάθη θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ ως το 2050.

Παρότι δεν έχει εκπονηθεί αναλυτικό σχέδιο, η EWEA προτείνει στην ΕΕ να επενδύσει στις πλωτές ανεμογεννήτριες σε μεγάλα βάθη και να τις εντάξει στον ενεργειακό της σχεδιασμό.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν την εγκατάσταση αποδοτικότερων ανεμογεννητριών σε μεγάλα βάθη, όπου το αιολικό δυναμικό είναι μεγαλύτερο.

Με αυτό τον τρόπο, ολόκληρες θαλάσσιες περιοχές στον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αιολικά πάρκα που θα υποκαθιστούσαν τις συμβατικές, ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Στις προτάσεις της EWEA δεν λείπουν και οι ενστάσεις, όχι τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο σε πολιτικό, όπως αυτές των Βρετανών που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε έναν πανευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά προτιμούν κάθε χώρα να επιλέξει η ίδια τους τρόπους επίτευξης των ενεργειακών και κλιματικών της στόχων.

econews

Σχόλια