Τα οικιακά φωτοβολταϊκά γλυτώνουν το "κούρεμα" στις εγγυημένες τιμές

0
7

oikiaka-fotovoltaika-kourema-103693Την εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από το “κούρεμα” των εγγυημένων τιμών των υφιστάμενων συμβάσεων φαίνεται πως έχει αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ, ενώ ευνοϊκή θα είναι η αντιμετώπιση και των μικρών επενδυτών.

Όπως μεταδίδει το energypress, επικαλούμενο αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ, δεν θα γίνει μείωση εγγυημένων τιμών στα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Επίσης οι ιδιοκτήτες μικρών πάρκων θα είναι οι λιγότερο θιγμένοι σε σχέση με μεγάλες εγκαταστάσεις καθώς η μείωση των εγγυημένων τιμών θα γίνει με βάση το χρόνο της επένδυσης, την ισχύουσα ταρίφα και την τεχνολογία και δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα.

Δεδομένου του “παγώματος” έκδοσης νέων αδειών για φωτοβολταϊκά, η αγορά στηρίζει τις ελπίδες της στην αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό που θα θεσμοθετηθούν προσεχώς με νομοσχέδιο στη Βουλή.

Όσον αφορά στο new deal, τυπικά και μόνο θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα (μειωμένη ταρίφα με αντάλλαγμα χρονική επέκταση σύμβασης) καθώς τα κίνητρα και τα αντικίνητρα θα είναι τέτοια που δεν θα δίνουν περιθώριο επιλογής στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

econews

Σχόλια