Νόμιμη μαριχουάνα λύση για δημοσιονομικά προβλήματα και εγκληματικότητα

0
9

Τη νομιμοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση της μαριχουάνας επιλέγουν στην Ουρουγουάη για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Βουλή της Ουρουγουάης υπερψήφισε με μικρή πλειοψηφία (50 ψήφοι υπέρ επί 96 ψηφισάντων) νομοσχέδιο που ρυθμίζει την καλλιέργεια και την εμπορική διάθεση της μαριχουάνας σε νόμιμα πλαίσια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Ουρουγουάης θα ελέγχει την αδειοδοτική διαδικασία για καλλιέργεια και πώληση μαριχουάνας, ενώ θα προωθείται η δημιουργία συνεταιρισμών, με δικαίωμα καλλιέργειας έως 99 φυτά, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας και να εκτοπιστούν οι παράνομοι καλλιεργητές.

Μέχρι πρότινος, η χρήση της μαριχουάνας ήταν νόμιμη στην Ουρουγουάη, αλλά η καλλιέργεια και διακίνησή της ήταν παράνομη. Με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να δοθεί ένα τέλος στην νομική αντίφαση και να προωθηθεί οικονομικά ένας ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος, που αυτή τη στιγμή ελέγχεται από παράνομους διακινητές προερχόμενους από την γειτονική Παραγουάη.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να στρέψει προς το κυνήγι σκληρότερων ναρκωτικών τις αστυνομικές δυνάμεις και τους δημόσιους πόρους.

Η αντίπαλη άποψη υποστηρίζει ότι η νόμιμη χρήση και καλλιέργεια της μαριχουάνας ανοίγουν το δρόμο στη διάδοση των σκληρών, θανατηφόρων ναρκωτικών ουσιών.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Γερουσία και εφόσον εγκριθεί, η Ουρουγουάη θα γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως τη χρήση.

Στην απόφαση που λήφθηκε μετά από μια έντονη συνεδρίαση 13 ωρών στο κοινοβούλιο αντιτίθεται το Βατικανό, όπως άφησε ευθέως να εννοηθεί ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική.

econews

Σχόλια