Κοκτέηλ καύσωνα, πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
7

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα Τετάρτη στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, ενώ τα πρώτα δείγματα υποχώρησης του καύσωνα θα εκδηλωθούν στα βόρεια της χώρας.

Η πολυπόθητη πτώση της θερμοκρασίας θα έρθει την Πέμπτη, από τα βόρεια προς τα νότια

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως τα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σε μικρή πτώση στα βόρεια, ενώ στα νότια θα φθάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Στην Αττική την Τετάρτη προβλέπεται αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια κυρίως ανατολικά, η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει επίσης αίθριος καιρός, ενώ τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μεμονωμένες βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 25 ως 35 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 7μποφορ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και τοπικά στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Τις υψηλότερες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού έδειξε την Τρίτη ο υδράργυρος, φτάνοντας και στους 40 βαθμούς Κελσίου στις Σέρρες και στο Λεωνίδιο.

Τους 39 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στην Κόνιτσα, τη Λάρισα και τη Σπάρτη, στους 38 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στους 37 στη Θεσσαλονίκη και τους 36 σε Μυτιλήνη και Σάμο.

Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς υπό σκιά, με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να προσπαθούν να δροσιστούν με όποιον τρόπο μπορούν και τους τουρίστες να επισκέπτονται τον ιερό βράχο της Ακρόπολης έχοντας προμηθευτεί νερό και χυμούς.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πυρκαγιά

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για ορισμένες περιοχές της χώρας την Τετάρτη, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της περιοχής Τροιζηνίας)
Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας
Νότια Εύβοια
Σποράδες
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπερβάσεις στο όρια του όζοντος

Διαδοχικές υπερβάσεις στα όρια του όζοντος καταγράφηκαν την Τρίτη στην Αττική από τις 3 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας.

Συγκεκριμένα στις 3 καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις:

Στο σταθμό Λυκόβρυση, στις 15:00, με τιμή 202 μg/m³.

Στο σταθμό Νέα Σμύρνη, στις 15:00, με τιμή 200 μg/m³.

Στο σταθμό Γεωπονική, στις 15:00, με τιμή 190 μg/m³.

Στο σταθμό Λιόσια, στις 15:00, με τιμή 188 μg/m³.

Στο σταθμό Περιστέρι, στις 15:00, με τιμή 187 μg/m³ .

Αντίστοιχα στις 6 καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις:

Στο σταθμό Λιόσια, στις 18:00, με τιμή 192 μg/m³.
Στο σταθμό Θρακομακεδόνες, στις 18:00, με τιμή 219 μg/m³.

Για το λόγο αυτό, από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Το όριο ενημέρωσης κοινού, είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.

econews

Σχόλια