Φωτοβολταϊκά: στα δικαστήρια οι παραγωγοί – Οι νέες μειωμένες ταρίφες

0
15

Στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια ετοιμάζονται να προσφύγουν μέλη του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά-Θεσσαλονίκης (ΣΠΗΕΦ-Θ) όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συλλόγου Θωμάς Χρύσογλου.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Βόρεια” ο κ. Χρυσόγλου διεμήνυσε ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να δεχτούν μεσοσταθμικό “κούρεμα” 45% στις εγγυημένες τιμές των παλιών συμβάσεων που απολαμβάνουν με πολύμηνες καθυστερήσεις από τον ΛΑΓΗΕ.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές και το γεγονός ότι δεν εξαιρείται από τη φορολόγηση των εσόδων τους το ποσό της εισφοράς που παρακρατείται τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.

Έτσι, πολλοί επενδυτές-παραγωγοί φωτοβολταϊκής ενέργειας κινδυνεύουν να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους εξαιτίας των ψευδών υποσχέσεων του ελληνικού κράτους.

Τα μέλη της διοίκησης του ΣΠΗΕΦ- Θ, υποστηρίζουν ότι οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά, πέραν του ότι προωθούν τον ευρωπαϊκό και εθνικό στόχο της στροφής προς την πράσινη ενέργεια, μπορούν στην επόμενη πενταετία να σταθούν απολύτως ανταγωνιστικά, από πλευράς τιμών – κόστους στην αγορά, σε σχέση με τις φθηνότερες  σήμερα αλλά και επιβαρυντικές μορφές παραγωγής ενέργειας ( π.χ. λιγνιτικοί σταθμοί), εάν, το υπουργείο εξορθολογήσει την αγορά.

—Πού κυμαίνονται οι ταρίφες

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2013, ισχύουν νέες εγγυημένες τιμές για τα επαγγελματικά και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, βάσει ΚΥΑ που υπέγραψαν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Οι τιμές που αφορούν τους νεοεισερχόμενους σταθμούς είναι δραστικά μειωμένες και διαμορφώνονται ως εξής:

Συγκεκριμένα για τα κάτω των 100 ΚW η απόφαση ορίζει 12 λεπτά/KW, για τα πάνω από 100 ΚW, η απόφαση ορίζει 9,5 λεπτά/KW. Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η τιμή πέφτει στα 12,5 λεπτά.

Σε σύγκριση με το παλιό σύστημα (οι τιμές αλλάζουν κάθε έξι μήνες) τώρα επέρχεται μείωση κατά 41% για τα επαγγελματικά φ/β κάτω των 100 ΚW, μείωση 42% για τα πάνω από 100 ΚW και μείωση 45% για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

econews

Σχόλια