Δόντια από ούρα ανέπτυξαν οι επιστήμονες

0
9

Δόντια από ούρα κατάφεραν να παράγουν Κινέζοι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής και Υγείας της Guangzhou.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Regeneration», τα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή βλαστικών κυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν μικρές δομές που μοιάζουν με δόντια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλεξαν στο εργαστήριο κύτταρα από ανθρώπινα ούρα και τα αναπρογραμμάτισαν ώστε να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές  εμφύτευσαν αυτά τα κύτταρα και βιολογικό υλικό σε ποντίκια. Έπειτα από τρείς εβδομάδες άρχισαν να αναπτύσσονται στα ποντίκια μικρές δομές που έμοιαζαν με δόντια και περιείχαν οδοντικό πολφό, οδοντίνη, σμάλτο κλπ.

Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι τα νέα δόντια δεν ήταν τόσο σκληρά όσο τα φυσικά.

Σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω έρευνα με στόχο την ανάπτυξη δοντιών από ούρα.

Από την άλλη πλευρά πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν τη νέα μέθοδο, υποστηρίζοντας ότι τα ούρα αποτελούν μια από τις χειρότερες πηγές, αφού περιέχουν ελάχιστα κύτταρα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να μετατραπούν με αποτελεσματικότητα σε βλαστοκύτταρα.

Εκτός αυτού, τα ούρα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων από βακτήρια συγκριτικά με άλλες πηγές κυττάρων.

Πολλοί ερευνητές σε όλο τον κόσμο μελετούν νέες τεχνικές για την αντικατάσταση των δοντιών που χάνονται λόγω ηλικίας ή κακής στοματικής υγιεινής.

Τα βλαστικά κύτταρα, που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε είδος ιστού, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτό το πεδίο έρευνας.
econews

Σχόλια