ΑΠΕ: αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο ν/σ για εγγυημένες τιμές – Παρέμβαση ΕΛΕΤΑΕΝ

0
11

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχε δοθεί αρχικά για διαβούλευση, περιλαμβάνει, το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που το ΥΠΕΚΑ θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι αλλαγές είναι οι παρακάτω:

* η εγγυημένη τιμή δεν θα καθορίζεται με την “ηλέκτριση” του έργου, καθώς εισακούστηκαν τα επιχειρήματα φορέων των ΑΠΕ, όπως της ΕΛΕΤΑΕΝ που ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή “εισάγει μη αποδεκτή αβεβαιότητα η οποία είναι μη διαχειρίσιμη από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό οργανισμό, με αποτέλεσμα εφεξής οι επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα να αποκλείονται από χρηματοδότηση (μη bankable)”. Κι αυτό διότι μια επένδυση μπορεί να ξεκινούσε με υπολογιζόμενες χρηματορροές, που θα ανατρέπονταν από μια υπουργική απόφαση.

*όσον αφορά στον καθορισμό των εγγυημένων τιμών με υπουργική απόφαση, η πρόταση αυτή, που αφορούσε τις υπόλοιπες ΑΠΕ πλην φωτοβολταϊκών όπου ισχύει ήδη, έχει αποσυρθεί από το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

*διατηρείται η προστασία έναντι του πληθωρισμού με την ετήσια αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών κατ’ αναλογία του τιμαρίθμου, ωστόσο σε χαμηλότερα ποσοστά που δεν έχουν γνωστοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι ταρίφες αύξαναν κάθε χρόνο σε ποσοστό 25% επί του πληθωρισμού για τα φωτοβολταϊκά και 50% για τα αιολικά και τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Τέλος, το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το τέλος ΕΡΤ, το 25% του οποίου κατευθυνόταν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, καθώς με την λόγω κατάργησης (προσωρινής) της δημόσιας τηλεόρασης.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί ούτε δημοσιοποιηθεί.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εξέδωσε ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το υπουργείο επιμένει στη διατήρηση των διατάξεων για την τιμολόγηση των ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει:

“Στις 5/6/2013 δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις μας για την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ συγκεκριμένα ζητούσε:

*να μην προωθηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης ούτε η πρόταση που περιορίζει τον χρόνο ισχύος της. Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων λόγω της αβεβαιότητας που εισάγει και δεν ισχύει σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Βουλγαρία,

* να μην καταργηθεί η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης. Κάτι τέτοιο θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα επηρεάζοντας τις εν λειτουργία επενδύσεις. Επιπλέον, η πρόταση αυτή αγνοεί το γεγονός ότι οι αιολικές επενδύσεις έχουν σημαντικά κόστη κατά τη λειτουργία (περιλαμβανομένου φυσικά του κόστους δανείων και κεφαλαίου) που εξαρτώνται από τον πληθωρισμό,

* να παραμείνει αρμοδιότητα της Βουλής ο καθορισμός της τιμής όπως ισχύει από το 1994. Μεταφορά της αρμοδιότητας στον Υπουργό θα μειώσει το επίπεδο επενδυτικής ασφάλειας σε μια εποχή που η αξιοπιστία της χώρας στο πεδίο αυτό έχει καταρρακωθεί.

Περαιτέρω ζητούσαμε από το ΥΠΕΚΑ να ζητήσει τη γνώμη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για επιβεβαίωση ή διάψευση των θέσεων μας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται ότι το ΥΠΕΚΑ επανέρχεται με τις ίδιες θέσεις, και επιμένει να συμπεριλάβει στο νέο σχέδιο νόμου τις επίμαχες διατάξεις. Δεν τολμούμε να πιστέψουμε ότι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς και αναμένουμε την διάψευσή τους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης θα υπονομεύσει τις σημαντικές επενδυτικές προσπάθειες που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας και θα σηματοδοτήσει το ουσιαστικό τέλος της αιολικής ενέργειας. Θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια και προσπάθειες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη επενδυτική αξιοπιστία της.

Μέχρι τότε, το μόνο που θα απομένει στο ΥΠΕΚΑ είναι να ζητήσει τη σφραγίδα της Ένωσής μας για να την αναρτήσει στην τροπαιοθήκη του».

Σχόλια