Λεπτό, εύκαμπτο γυαλί αποθηκεύει ενέργεια για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τεχνολογίες ΑΠΕ

0
7

Ένα λεπτό γυαλί που θα μπορούσε να εξελιχθεί στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας του μέλλοντος κατασκεύασαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ (Penn State).

Το λεπτό γυαλί που ανέπτυξαν στο Penn State έχει προοπτικές εφαρμογής σε υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθιστώντας τα φθηνότερα και πιο αξιόπιστα, αλλά και στην αποθήκευση καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Penn State, “το λεπτό και εύκαμπτο γυαλί είναι μια ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία στις οθόνες. Ωστόσο, το ακόμα λεπτότερο γυαλί, με πάχος ένα δέκατο του γυαλιού οθόνης, μπορεί να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να αποθηκεύει ενέργεια σε υψηλές θερμοκρασίες για εφαρμογές υψηλής τάσης, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανεμογεννήτριες, διασυνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά, τις αεροδιαστημικές εφαρμογές, τη γεωθερμία και τις εξορύξεις”.

Οι ερευνητές διενήργησαν δοκιμές σε μια σειρά από ελεύθερα αλκαλίων γυαλιά, διαφόρων χημικών συνθέσεων και πάχους και συνέκριναν την ενεργειακή τους πυκνότητα με τους συμβατικούς πυκνωτές από πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Οι εν λόγω πυκνωτές απαιτούν ένα ξεχωριστό σύστημα ψύξης, γεγονός που τους καθιστά μεγάλους και ανοικονόμητους σε μέγεθος.

Οι ερευνητές του Penn State ανακάλυψαν ένα γυαλί πάχους 10 μικρομέτρων που διατηρεί την αποδοτικότητα φόρτισης-εκφόρτισης σε θερμοκρασίες μέχρι 180 βαθμούς Κελσίου.

Το ειδικό γυαλί κατασκευάστηκε σε λεπτά φύλλα με την φθηνή μέθοδο roll-to-roll σε συνεργασία με την Strategic Polymer Sciences.

Στη συνέχεια το γυαλί καλύφθηκε με πολυμερή ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες τα οποία υπερδιπλασίασαν την ενεργειακή πυκνότητα.

Στόχος είναι η τεχνολογία να συμβάλλει στην κατασκευή φθηνότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και στη διάδοση των ΑΠΕ ως αποδοτική και “ελαφριά” λύση αποθήκευσης ενέργειας.

econews

Σχόλια