“Διακοψιμότητα” για μικρότερο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

0
1645

Μετά την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, έννοιες που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους, έρχεται να προστεθεί στο λεξιλόγιό μας και αυτή της «διακοψιμότητας».

Η “διακοψιμότητα” θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Η ρύθμιση πρόκειται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες ευελπιστούν ότι με το μέτρο της διακοψιμότητας, που σημειωτέον εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη, θα καταφέρουν να μοιραστούν συνολικές εκπτώσεις της τάξης των 65 εκατ. Ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα οφέλη θα αποκομίσουν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, όπως μεταλλουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς επίσης και μικρότερες που εντάσσονται στη μέση τάση (μεγάλοι καταναλωτές άνω των 13 GWh ετησίως).

Όπως αναφέρουν τα “Νέα”, οι συμβάσεις με τις βιομηχανίες δεν θα υπογράφονται με τη ΔΕΗ αλλά με το διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για τον ημερήσιο προγραμματισμό του συστήματος ηλεκτρισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή και ομαλή τροφοδοσία σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία επιβαρύνεται με πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

econews

Σχόλια