Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας: υπεγράφη η σύμβαση – Τα οφέλη

0
13

Υπεγράφη την Πέμπτη από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη, η Σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίας – Παιανίας.

Το έργο αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα των χιλιάδων βόθρων της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξαλείφεται οριστικά ο κίνδυνος επιβολής αυστηρών προστίμων στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ωφέλειες είναι σημαντικές, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας υποδομών και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια Ευρώ και η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

«Είναι ένα έργο του Δεύτερου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα έργο 100% χρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έργου θα καταργηθούν 12.000 βόθροι στο Κορωπί. Με την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου στην Παιανία, θα καταργηθούν άλλοι 10.000 βόθροι.

Με την ολοκλήρωση του έργου και τη σύνδεση με το αντίστοιχο έργο του Μαρκόπουλου και τις περιφερειακές συνδέσεις (Αυλάκι, Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά, Καλύβια, Κουβαράς κ.α.) μέχρι το 2018, η ωφέλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι περιοχές αυτές (περίπου 40.000 βόθροι) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνούν τους 100.000 κατοίκους.

Από το ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας θα παράγονται καθημερινά 6.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού που θα είναι κατάλληλο για άρδευση, λυματολάσπη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό, και βιοαέριο που μπορεί να καλύψει το 15% των ενεργειακών αναγκών του ίδιου του έργου.

Σχόλια