Κάπνισμα: νέα απαγορευτικά μέτρα – Περισσότερος χώρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

0
18

Με περίπου 700.000 θανάτους κάθε χρόνο, το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί στην Ευρώπη σήμερα.

Στις αρχές Ιουλίου η επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ενέκρινε τη νέα οδηγία για τα προϊόντα καπνού που απαγορεύει τις ασκήσεις γοητείας της καπνοβιομηχανίας, τσιγάρα «σλιμ» και «μενθόλ» και τις υποσχέσεις για «υγιεινότερα» προϊόντα όπως τα τσιγάρα «λάιτ», δίνοντας αντιθέτως περισσότερο χώρο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Στόχος μας είναι να μην επιτρέψουμε στην καπνοβιομηχανία να συνεχίσει να στρατολογεί νέους καπνιστές και ειδικά καπνιστές που είναι νέοι» σημειώνει η εισηγήτρια του ΕΚ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Λίντα Μακάβαν, προσθέτοντας ότι σήμερα σχεδόν ο ένας στους τρείς νέους ή το 29% του συνόλου καπνίζει.

Έτσι, η νέα οδηγία για τα προϊόντα καπνού εισάγει σειρά μέτρων που σα στόχο έχουν να περιορίσουν κι άλλο την όποια «γοητεία» του καπνίσματος.

Με τις τροποποιήσεις της επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, η οδηγία, όπως εγκρίθηκε, προβλέπει μεταξύ άλλων την οριστική απαγόρευση των τσιγάρων με διαφορετική γεύση όπως μέντα ή και φράουλα καθώς και την προσθήκη βιταμινών, καφεΐνης και ταυρίνης που δίνουν την εντύπωση ότι είναι σχεδιασμένες ειδικά για να προσελκύσουν νέους.

Επιπλέον οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία θα βρίσκονται πια σε όλες τις πλευρές κάθε συσκευασίας και θα καλύπτουν τα τρία τέταρτα της πρόσθιας και οπίσθιας όψης.

Για να περιορισθούν οι παράγοντες «γοητεία», «οικονομία» και… «υγεία», απαγορεύονται τσιγάρα «σλιμ» με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλιοστών, συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, και χαρακτηρισμοί όπως «λάιτ» απαγορεύονται.

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποφασίσθηκε ότι για λόγους ελέγχου του περιεχομένου τους αυτά θα υπάγονται στους κανόνες για τις φαρμακευτικές ουσίες όμως προβλέπεται ρητά ότι θα πρέπει να πωλούνται ευρύτερα και όχι μόνο από φαρμακεία.

Τα μέτρα θα ψηφισθούν από την ολομέλεια του ΕΚ τον Σεπτέμβριο, αλλά την τελική τους μορφή θα λάβουν μετά την οριστική συμφωνία του ΕΚ με το Συμβούλιο.

Σχόλια