Το Μετρό πάει νότια προάστια με 4 νέους σταθμούς – Εγκαίνια σήμερα

0
41

metro-elliniko-103422Τέσσερις νέοι σταθμοί της Γραμμής 2 του Μετρό προς τα νότια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα οι σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό ανοίγουν σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι τις αποβάθρες τους στο επιβατικό κοινό.

Εκτιμάται ότι η επέκταση της γραμμής 2 (κόκκινη) του Μετρό θα εξυπηρετήσει 80.000 επιπλέον επιβάτες σε καθημερινή βάση, γεγονός που σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους θα συμβάλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, η Αττικό Μετρό εκτιμά ότι η νέα επέκταση θα αφαιρέσει 50.000 ημερήσιες μετακινήσεις με αυτοκίνητο στην πόλη, ενώ η διαδρομή Ελληνικό – Σύνταγμα θα γίνεται σε 14 λεπτά.

Λόγω της έναρξης λειτουργίας των τεσσάρων νέων σταθμών θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ.

Στην επέκταση του Ελληνικού θα χρησιμοποιηθούν πέντε συρμοί τρίτης γενιάς με έξι βαγόνια – από τους 17 που κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα και βρίσκονται στο αμαξοστάσιο του Ελαιώνα. Οι υπόλοιποι 12 θα δρομολογηθούν στην επέκταση του Πειραιά.

Το πρόβλημα στη γραμμή των 5,5 χιλιομέτρων είναι ότι δεν θα λειτουργήσουν οι χώροι στάθμευσης σε Ελληνικό και Αργυρούπολη με 1.000 θέσεις αυτοκινήτων συνολικά, όπως προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

—Νέες επεκτάσεις στα δυτικά προάστια

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ο σταθμός του Μετρό στο Χαϊδάρι, ο οποίος είναι ο τρίτος σταθμός των δυτικών προαστίων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση της επέκτασης της γραμμής 3 (μπλε) από Χαϊδάρι προς Πειραιά.

Στη φάση του σχεδιασμού είναι ακόμα η γραμμή U που θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου και θα καταλήγει στον Ευαγγελισμό, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ, όπως και η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη προς το Ιλιον, η οποία περιλαμβάνει τρεις σταθμούς με συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων.

Για αυτό το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι μελέτες και, σύμφωνα με πηγές από την Αττικό Μετρό, ο στόχος είναι να γίνει η δημοπράτηση το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί το προαναφερθέν ποσό.

Σχόλια